Podmornica kojom je Hitler navodno pobjegao u Argentinu pronađena nakon 73 godine

podmornica, Hitler, Južna Amerika
Wikimedia Commons
Sofisticirana njemačka podmornica U-3523 je možda bila savršeno sredstvo za prebacivanje nacističkih vođa i plijena do Južne Amerike, ali njezina olupina je pronađena kod obala Danske

Podmornica koja je povezana s glasinama da je Adolf Hitler preživio i s njom pobjegao u Argentinu je pronađena – njezini ostatci se nalaze na dnu Sjevernog mora između Danske i Norveške.

Podmornica U-3523 je bila jedna od novijih generacija tipa XXI njemačkih podmornica koje su mogle raditi tiše i ostati potopljene duže nego bilo koja od njihovih prethodnica, a imale su toliki raspon da su bez prestanka mogle ploviti od Europe do Južne Amerike. Kao takve su bile savršeno sredstvo za bijeg nacističkih visokih dužnosnika i njihovog plijena, pa čak i samog Hitlera nakon pada Reicha na kraju Drugog svjetskog rata.

Iako je posada britanskog bombardera B24 Liberator 6. svibnja 1945. godine izvijestila o potapanju te podmornice, njezina olupina nije bila nikada pronađena što je podupiralo sumnje da su njemačka podmornica, i tko god se nalazio na njoj, mogli pobjeći u Argentinu.

Međutim, istraživači iz Sea War Museum Jutland kažu da su deset nautičkih milja sjeverno od danskog sjevernog grada Skagena otkrili olupinu U-3523 i čini se da to otkriće dokazuje da ta podmornica nije prevozila Hitlera, bilo koga od nacista niti blago u Argentinu.

Istraživači dodaju da je pravi razlog zbog kojeg je ležala neotkrivena 73 godine to što je posada bombardera Liberator pogriješila pri navođenju pozicije, smještajući olupinu devet nautičkih milja dalje od mjesta na kojemu je ona zaista potonula.

Zanimljivo je, istraživači navode, da je podmornica vjerojatno bila u bijegu koji je britanski bombarder zaustavio i još uvijek se ne može pouzdano reći tko se nalazio na njoj kad je potonula.

Nije poznata destinacija podmornice i tko se sve na njoj nalazio

U izjavi koju je izdao Sea War Museum stoji da su se dan prije potonuća U-3523 njemačke snage u Danskoj, Nizozemskoj i na sjeverozapadu Njemačke predale i da podmornica nije bila u ratnoj patroli nego najvjerojatnije u bijegu. Nakon rata su kružile glasine o nacistima iz vrha koji su sa zlatom pobjegli u jednoj od podmornica, a U-3523 je podupirala te glasine.

Iz danskog muzeja također kažu kako nitko ne zna prema kojoj je destinaciji podmornica išla i jesu li se na njoj nalazile bilo kakve vrijednosti ili putnici, osim 58 članova posade od kojih su svi umrli na 123 metra dubine.

Što se tiče Adolfa Hitlera, izgleda kako je podmornica napustila luku pet dana nakon 1. svibnja 1945. godine kada je njemački radio objavio vijest o Führerovoj smrti, ali činjenica je da su neki nacisti, uključujući i Adolfa Eichmanna i dr. Josefa Mengelea – “Anđela smrti” iz Auschwitza uspjeli doći do Argentine. Eichmanna su 1960. godine zarobili Izraelci, a Mengele je živio na slobodi sve do 1979. godine, kada se utopio plivajući.

Iako su neki, poput Eichmanna i Mengelea, uspjeli pobjeći na običnim putničkim brodovima, poznato je da su se dvije njemačke podmornice pojavile u Argentini nekoliko mjeseci nakon 8. svibnja 1945. godine kada je završio rat u Europi.

U-5430 se 10. srpnja 1945. godine predala argentinskoj mornarici u Mar del Plati, a kapetan podmornice Otto Wermuth je inzistirao na tvrdnji da nije prevozio nikakve putnike, ali istraživači argentinske ratne mornarice su istaknuli da je priznao uništavanje brodskog dnevnika i tajnih dokumenata te da je konstantno odbijao dati detalje o rutama kojima su prošli.

Kasnije se u novinskim člancima moglo čitati kako su argentinski novinari tvrdili da su vidjeli policijsko izvješće u kojem je zabilježeno pristajanje čudne podmornice koja je prevozila visokog časnika i jednog civila, a nagađalo se da su bili u pitanju prerušeni Adolf Hitler i Eva Braun.

Mjesec dana kasnije, 17. kolovoza 1945. godine, podmornica U-977 se također pojavila u Mar del Plati. Posada podmornice je rekla istraživačima da su se nakon shvaćanja da je rat završio uputili prema Argentini u nadi da će izbjeći to da padnu u ruke Rusima i možda se čak smjestiti u Južnoj Americi, bez da budu poslani u kamp za ratne zarobljenike. S obzirom na to da su bili pod utjecajem nacističke propagande, tvrdili su da će svi Nijemci nakon rata biti zarobljeni i prisilno sterilizirani od strane Savezničkih sila.

Skiper Heinz Schäffer je, kao i Wermuth, tvrdio da nije prevozio nikoga osim posade, no sama prisutnost podmornica U-977 i U-530 u Argentini je potpaljivala znatiželju o nestalim podmornicama, poput U-3523 koja je bila povezana s glasinama da je Hitler dočekao zrelu starost u Južnoj Americi.

Hitler je prema nekim glasinama navodno živio u kolumbijskim Andama

U posljednje 73 godine su se pojavljivale informacije kako je Hitler nakon bijega podmornicom u Argentinu viđen u podnožju Anda, kako je 1984. godine, u 95. godini života fotografiran s mlađom Brazilkom itd., a FBI-jevi dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju da su poslijeratni američki organi istraživali neke od ovih glasina, ali nijedan dokument ne bilježi potvrdu tih glasina. Zbog činjenice da su se istraživale te glasine, neki teoretičari zavjere su to shvatili kao dokaz da su glasine istinite.

Prema jednom dopisu CIA-e iz baze u Macaraibu u Venezueli iz 1955. godine djelatnik parobrodske tvrtke Philip Citroen djelatnicima CIA-e je rekao da je, dok je radio za željezničku tvrtku u Kolumbiji, upoznao čovjeka koji je tvrdio da je Adolf Hitler. Čovjek za kojeg je rečeno da je nevjerojatno sličan Hitleru je navodno živio u Tunji, u kolumbijskim Andama.

Nekoliko povjesničara je 2017. godine dopis ponovno izvuklo na površinu, a za komentar je zamoljen argentinski autor Uki Goni koji je pisao o bijegu nacističkih kriminalaca iz Europe i tom prilikom je za Miami Herald izjavio da je Hitler počinio samoubojstvo u svom bunkeru, a da je sve ostalo lažna vijest.

Izvor: Independent