Olupina broda pronađena na obali rijeke u Alabami

robovi, olupina, brod
Foto: Flickr
Olupina nađena u Alabami možda je ostatak posljednjeg broda koji je prevezao robove u SAD

Olupina broda pronađena na obali rijeke u Alabami vjerojatno je Clotilda, posljednji brod koji je dovezao afričke robove u SAD. Olupina je pronađena usljed neuobičajeno niske oseke koja je u delti rijeke otkrila ugljeno drvo i hrđavi metal.

86-metarska škuna zapaljena je i potopljena nakon što je u jesen 1859. u Mobile Beyu ilegalno prevezla ljude. Ropstvo je zabranjeno šest godina kasnije s 13. Amandmanom iz 1865. godine, iako je još od 1808. bilo ilegalno uvoziti robove u SAD brodovima.

Unatoč zakonu kapetani Timothy Meaher i William Foster prevezli su “pošiljku” od 110 robova iz Afrike u Ameriku. Kapetan Foster je u strahu od saveznih vlasti stigao noću u Mobile Bey i prevezao robove posebnim riječnim brodovima nakon čega se vratio do Clotilde kako bi je zapalio i potopio. Pristigli robovi su prisiljeni na rad na nekoliko obližnjih plantaža. Skupa s potomcima ostali su na ovom području i nakon ukidanja ropstva, a svoju zajednicu nazvali su “Africatown”.

Greg Cook, arheolog sa Sveučilišta u Zapadnoj Floridi koji je pregledao olupinu, rekao je kako postoji mnogo naznaka da je pronađena prava olupina – mjesto i gradnja, iz pravog je vremenskog razdoblja i čini se da je izgorio.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se provjerili nalazi. Sljedeći korak je prikupljanje podataka od Povijesnog povjerenstva Alabame, drugih državnih dužnosnika i US Army Corps of Engineers. Kako kaže Cook: “Nije važna sama struktura plovila koliko njegova povijest i utjecaj koji će imati na mnoge ljude.”

Izvor: INDEPENDENT