Norveški arheolozi otkrili rijetke ostatke vikinškog broda

vikinzi, vikinški brod
Flickr / Michael Fay
Norveški arheolozi u ponedjeljak su izvijestili da su oko pola metra pod zemljom na jugoistoku zemlje otkrili ostatke vikinškog broda. Riječ je o rijetkom otkriću koje bi moglo još bolje rasvijetliti prirodu ekspedicija talentiranih srednjevjekovnih ratnika-pomoraca

Stručnjaci kažu da je oblik broda tipičan za Vikinge, a otkrili su ga u mjestu Haldenu, jugoistočno od Osla uz pomoć posebnog radara, pedesetak centimetara ispod zemlje na humku ispod kojega je vikinška grobnica.

“Usred groblja otkrili smo ‘anomaliju’, dakle, nešto što se izdvaja od ostalog dijela nalazišta i ima jasan oblik i dimenzije vikinškog čamca”, rekao je za AFP arheolog Knut Paasche s norveškog Instituta za istraživanje kulturne baštine (Niku).

“Zasad ne možemo reći u kakvom su stanju ostaci čamca”, kazao je.

Vikinzi su u brodovima pokapali izabrane članove zajednice, a zajedno s njima ondje su polagali sve što bi im trebalo u zagrobnom životu.

Gotovo u svim selima Vikinga gradili su se brodovi. Stoljećima su usavršili umijeće brodogradnje te su uspjeli izgraditi brod koji je promijenio tok povijesti.

U čitavoj sjevernoj Europi brodovi Vikinga građeni su na isti način – od dasaka pričvršćenih zakovicama. Zahvaljujući njima brodovi Vikinga bili su snažno i fleksibilni. Koncept dizajna vikinškog broda može se dobro vidjeti na očuvanim brodovima “Oseberg” i “Gokstad”, nazvanima po naseljima u blizini kojih su pronađeni. Oba su izložena u muzeju blizu Osla.

Arheolozi podsjećaju da postoji nekoliko vrsta vikinških brodova te da je svaki od njih imao svoju namjenu. Na duga putovanja Vikinzi su najčešće kretali u drakarima, izduženim plitkim brodovima sa simetričnim uzdignutim krajevima, a jedan od njih krasio je izrezbareni zmaj koji je trebao izazvati strah kod neprijatelja.

Premda brodu nedostaju krma i dio donjeg dijela trupa, stručnjaci procjenjuju da je brod iz Haldena u cijelosti bio dugačak 20 metara, što ga čini jednim od najduljih vikinških brodova otkrivenih u toj zemlji, kažu iz Nikua.

Članovi instituta razmotrit će sve opcije vađenja broda iz zemlje, čemu će se prionuti po završetku hladnog dijela godine.

(Hina)