Američki veterani otkrili grobnicu drevnog ratnika

drevne grobnice, Stonehenge
Wikipedia

Američki veterani su u pravi čas otkrili grob drevnog ratnika – saksonskog vojnika iz šestog stoljeća pokopanog s mačem, kopljem i nožem. U pravi čas zato što grupa jazavaca prijeti ne samo grobnicama koje datiraju iz brončanog doba, nego i onima iz šestog stoljeća koje se nalaze u Salisbury Plainu u Engleskoj, ne tako daleko od Stonehengea.

Arheolozi su se iz tog razloga udružili s članovima vojne inicijative Operacija Nightingale kako bi pomogli u razotkrivanju drevne grobnice prije nego što to jazavci učine, rekao je viši arheolog Richard Osgood iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Operacija Nightingale je vojna inicijativa koja povezuje istraživače s vojnim službenicima koji su nedavno bili ranjeni na dužnosti, osobito u Afganistanu, a otkad je započela 2011. godine, obuku s profesionalnim arheolozima je prošlo stotine članova službe.

Kao što se to obično događa u arheološkim istraživanjima, radnici na iskopavanju su do “spektakularnog otkrića” došli baš u trenutku kad se projekt bližio kraju, rekao je Osgood. Jedan od američkih veterana je primijetio da je prilikom detektiranja metala na groblju došlo do pojave čudnog signala u blizini nekih palih stabala, a daljnjim istraživanjem je otkriveno da se na tom mjestu nalaze ostaci drevnog ratnika.

Grobnica je pronađena oko 80 kilometara sjeverno od Stonehengea

Osgood ističe kako su naknadnim iskopavanjem otkriveni skeletni ostaci ratnika, kao i željezno koplje i nož. Međutim, ostaje neodgovoreno pitanje o maču – je li bio iskovan od različitih metala, a istraživači se također pitaju kakav su materijal Saksonci koristili za izradu korica mača. Kasnijim ispitivanjima će se utvrditi spol pojedinca, dob, visina i to otkrivaju li ostaci kakve vidljive ozljede i zdravstvene uvjete.

Sami iskop se nalazi na arheološkom nalazištu Barrow Clump, oko 80 kilometara sjeverno od Stonehengea, a Osgood ističe kako je pojedinac kojeg su pronašli iskapanjem gotovo sigurno bio svjestan postojanja kamenog kruga, čak i ako nije bio upoznat s ondašnjim tradicijama i ritualima.

Međutim, mnoge drevne grobnice na ovom području bi mogle biti uništene ili izgubljene ako jazavci kojima odgovara kopanje mekog tla u grobnicama iz brončanog doba, dođu prije do njih i unište arheološku cjelovitost i stratigrafiju, ističe Osgood.

Izvor: Live Science