Skandal na HRT-u: Ćosić dobio besplatne ulaznice za SP, prodavane na crno za 18.500 eura

drago ćosić, hrt
YouTube screenshot
Drago Ćosić i međunarodni koordinator Saša Dedić dobili su četrdeset ulaznica za SP u ime HRT-a, ali bez znanja televizijske kuće. Ulaznice za finale završile su na crnom tržištu, a prodaju je na kraju blokirala FIFA

Drago Ćosić, kultni sportski komentator koji je za HRT izvještavao sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, ovih se dana našao u središtu skandala nakon što je otkriveno da su se ulaznice za SP koje je HRT-u besplatno dodijelila FIFA preko Europske unije javnih televizija (EBU) našle na crnom tržištu.

Jutarnji list prvi je doznao da je u ime HRT-a zatraženo čak četrdeset ulaznica, i to nekoliko mjeseci prije početka prvenstva, ali se ispostavilo da televizijska kuća tada o tome uopće nije bila obaviještena. Iz HRT-a su potvrdili da nitko od čelnika nije bio službeno upoznat s ovom informacijom.

Problemi su počeli kad je FIFA doznala da su četiri ulaznice za finale SP-a bile ponuđene na prodaju na ruskom internetu, i to po vrtoglavoj cijeni od 18.500 eura. FIFA je sporne ulaznice odmah blokirala te zatražila očitovanje od HRT-a, a EBU-u je naloženo da cijeli slučaj smjesta istraži.

U kolovozu je EBU poslao cjelokupnu dokumentaciju HRT-u, uključujući preslike prodavanih ulaznica i korespondenciju s FIFA-om. Tijekom interne istrage ispostavilo se da je svih četrdeset spornih ulaznica u ime HRT-a preuzeo međunarodni koordinator Saša Dedić te ih predao Dragi Ćosiću. Dobili su četiri ulaznice za finale, četiri za polufinale i po šest ulaznica za svaku od prethodnih utakmica u kojima je igrala Hrvatska.

Ćosić je u očitovanju HRT-u izjavio da ulaznice nije prodavao, već ih podijelio prijateljima. Novinarima je Ćosić rekao da ne može komentirati slučaj.

HRT je u međuvremenu pokrenuo postupak za raskid radnog ugovora s Ćosićem i Dedićem i proslijedio zahtjev Radničkom vijeću HRT-a koje će ovih dana donijeti odluku.

Više o temi pročitajte ovdje.