Završena istraga o umiješanosti Rusije u američke izbore

Posebni istražitelj Robert Mueller završio je dvogodišnju istragu o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Izvještaj o svojoj istrazi predao je američkom državnom tužitelju Williamu Barru, koji bi ga u sljedećim danima trebao pustiti u javnost.

U petak je nakon nepune dvije godine završena istraga o ruskoj umiješanosti u američke izbore koji su rezultirali pobjedom Donalda Trumpa. Mueller je svoj izvještaj predao američkom ministarstvu pravosuđa, na kojemu je sada dužnost da ga preda američkom Kongresu.

Prema informacijama dostupnima javnosti, Mueller neće podizati nove optužnice po završetku istrage. Do sada su optuženi bivši Trumpov voditelj kampanje Paul Manafort zbog laganja istražiteljima i utaje poreza te njegov bivši odvjetnik Michael Cohen zbog utaje poreza i bankovne prijevare. Istražitelji su također podignuli optužnice protiv 13 ruskih državljana zbog objavljivanja lažnih vijesti na društvenim mrežama s ciljem utjecaja na izbore.

Barr je odmah po primitku izvješća obavijestio zastupnike Kongresa kako će im isti biti ustupljen u narednih nekoliko dana. Prema zakonu, glavni državni odvjetnik dužan je izvijestiti zastupnike o provedenoj istrazi. Odluka je na njemu hoće li izvještaj podijeliti u cijelosti ili će neke povjerljive informacije biti uskraćene.

Zastupnički dom američkog Kongresa donio je sredinom ožujka neobvezujuću rezoluciju kojom se od glavnog državnog odvjetnika zahtjeva da cijeli izvještaj ustupi javnosti. Iako rezolucija nije odobrena i u Senatu, Barr je izjavio kako se zalaže za transparentnost te se obvezao podijeliti sve informacije koje mu zakon dopušta.

Trump: „Lov na vještice“

Od samog početka istrage Trump je negirao bilo kakvu povezanost svoje kampanje s ruskim čelnicima. U nekoliko navrata je cijelu istragu nazivao lovom na vještice i nepotrebnim trošenjem proračunskih sredstava. Iako nakon provedene istrage nije otkrivena njegova direktna povezanost s Rusima istraga je svakako negativno utjecala na Trumpov mandat. Hoće li ona naposljetku utjecati na njegovu kampanju za reizbor, koja će se održati 2020. godine, odlučit će birači.