Započelo suđenje Volkswagenu, dioničari traže 9,2 milijarde eura naknade

volkswagen, automobili
Pixabay
Tužitelji tvrde da ih uprava VW-a nije na vrijeme obavijestila o mogućim financijskim posljedicama skandala oko lažiranja podataka o onečišćenju

Otkako je u rujnu 2015. godine izbio skandal jer je Volkswagen krivotvorio podatke o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila, kompanija je izgubila 27,4 milijarde eura. Dioničari su u međuvremenu tužili VW jer ih uprava nije na vrijeme obavijestila o financijskim posljedicama situacije.

Suđenje u Njemačkoj započelo je u ponedjeljak, piše Poslovni dnevnik. Tužitelji su zastupljeni u 1670 zahtjeva, a od VW-a potražuju ukupno 9,2 milijarde eura naknade. Tvrde da ih je uprava propustila obavijestiti o skandalu za kojeg je javnost doznala tek nakon 18. rujna 2015., kad je američka Agencija za zaštitu okoliša objavila obavijest o prekršaju.

Naveli su da bi ranije prodali dionice da su znali za kriminalne aktivnosti unutar VW-a, ili ih uopće ne bi bili ni kupili. Kad su vlasti objavile podatke o razini onečišćenja iz VW-ovih automobila, dionice njemačkog diva pale su i do 37 posto.

VW je priznao da su brojke o emisiji štetnih plinova lažne, ali tvrde da propisi o izvješćivanju regulatora nisu bili prekršeni. Kako kažu, ispunili su sve ugovorne obveze prema dioničarima i tržištu kapitala.