Zanimljiv tjedan za nama – završen summit G7

Završio summit G7 – otvoreno puno tema, dano malo odgovora

Ovog ponedjeljka, u francuskom Biarritzu, završio je sastanak sedam najmoćnijih zemalja svijeta. Unatoč naporima francuskog predsjednika i domaćina sastanka, Emmanuela Macrona, da se pokrene rješenje niza globalnih napetosti, prije svega pitanje nuklearnog dogovora s Iranom, summit je završio s napetostima između zemalja članica G7.

Macronov plan da se ponovno pokrenu razgovori između SAD-a i Irana nenajavljenim dovođenjem iranskog premijera Mohammada Javar Zaifa rezultirao je neuspjehom. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je “da članice G7 nisu ovlastile Macrona da u njihovo ime vodi razgovore o nuklearnom dogovoru s Iranom” čime je dolazak iranskog ministra imao samo simboličan značaj.

WTO i Amazona

Svjetske vođe referirale su se na potrebu reorganizacije Svjetske trgovinske organizacije, ponovnim uspostavljanjem posrednog tijela za sporove unutar organizacije. Navedeno tijelo trebalo bi poslužiti kao rješenje na sve intenzivniji trgovinski rat između SAD-a i Kine. Iako se i EU i SAD slažu u osudi kineskog izigravanja trgovinskih pravila, rješenja dvaju partnera su različita.

Dok se EU i dalje zalaže na dijalog sa službenim Bejingom, SAD ostaje pri tarifama kao sredstvu prisiljavanja Kine na pravedniju tržišnu utakmicu. Sedmorica čelnika izrazila su solidarnost prema Brazilu u kojem trenutno haraju šumski požari te su ponudili i pomoć koju je brazilski predsjednik Bolsonaro odbio, poručivši im da “gledaju svoja posla”

Rusi i dalje van G7

Nakon okupacije Krima i ruskog izbacivanja iz kluba osam najmoćnijih svjetskih država, povratak Rusije u G7 ponovno se našao na dnevnom redu. Najsnažniji pobornik ruskog povratka u klub bio je američki predsjednik Donald Trump, što dijelom iznenađuje s obzirom na toplo – hladne odnose između Washingtona i Moskve.

Europski blok članica odbio je američku inicijativu, izjavivši da je “G7 klub liberalnih demokracija” što aludira na rusko nasilno prekrajanje ukrajinskih granica i progon političke oporbe u Rusiji. Predloženo je da se Ukrajinu pozove kao gosta na sljedećem summitu što se dovodi u pitanje s obzirom da će summitom predsjedati SAD čija je inicijativa o ruskom vraćanju u G8 odbijena.


K.G.