Washington i Peking pokrenuli trgovinski rat

Amerika, Kina, trgovinski rat
Foto: Youtube

SAD i Kina krenuli su u ponedjeljak u trgovinski rat stupanjem na snagu novih carinskih pristojbi na 260 milijardi dolara vrijedne kineske i američke proizvode, uz rizik da ugroze svjetski gospodarski rast.

Zanemarujući brojna upozorenja ekonomista i tvrtki, Trumpova administracija uvela je carinske pristojbe od 10 posto na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Peking bi trebao uzvratiti u istom trenutku s nametanjem novih carinskih pristojbi od pet do deset posto na američke proizvode koji predstavljaju 60 milijardi dolara godišnjeg uvoza u Kinu.

Donald Trump upozorava mjesecima svoje kineske partnere da prekine trgovinsku praksu koju smatra nepoštenom. Posebno ga smeta što zauzvrat pristupu kineskom tržištu, američke tvrtke moraju dijeliti s lokalnim partnerima dio svojeg tehnološkog znanja što on uspoređuje s “krađom” intelektualnog vlasništva.

“Trgovinski rat traje već godinama”

“Trgovinski rat koji Kina vodi protiv SAD-a traje već godinama”, ocijenio je u nedjelju Mike Pompeo, državni tajnik na tv postaji Fox News. “Ako to želimo nazvati trgovinskim ratom, odlučni smo da u njemu pobijedimo i pobijedit ćemo”, zaključio je on.

Obećao je da će od Kine postići da se “ponaša kao što bi se trebala ponašati svjetska sila, pokaže transparentnost i poštuje pravnu državu”.

Američki predsjednik već je ovog ljeta uveo pristojbe od 25 posto na 50 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode. Suočen s identičnom odmazdom Pekinga, odlučio je ocariniti dodatne kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara.

Ozbiljna situacija i prekid dijaloga

Washington od ožujka carini u ime “nacionalne sigurnosti” čelik i aluminij koji uvozi u razini od 25 odnosno 10 posto.

“Trgovinski rat sad je stvarnost”, rekao je Brian Coulton, glavni ekonomist bonitetne agencije Fitch.

Situacija postaje sve teža jer se čini da je došlo do prekida dijaloga. Posjet izaslanstva kineskih pregovarača predviđen za 27. i 28. rujna u Washingtonu, Peking je ipak otkazao, objavio je Wall Street Journal. Prethodni pregovori krajem kolovoza nisu doveli ni do čega. (Hina)