Washington će vratiti ilegalne imigrante u Meksiko dok se razmatraju njihovi dokumenti

Migranti, granice
Foto: YouTube
Sjedinjene Države će vratiti ilegalne migrante u Meksiko dok će vlasti razmatrati njihove dokumente, kako bi ih spriječili da “nestanu” na američkom teritoriju, objavila je u četvrtak ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen. 

“Stranci koji pokušaju iskoristiti sustav kako bi ilegalno ušli na naš teritorij neće imati priliku nestati u Sjedinjenim Državama, gdje mnogi od njih ne poštuju pozive na sudove”, napisala je Kirstjen Nielsen u priopćenju.

Imigranti koji potajno uđu na američki teritorij ili nemaju uredne dokumente, odsada će čekati u Meksiku odluku imigracijskog suda, dodala je.

Meksička vlada je o tome informirana i odlučila je poduzeti mjere sa svoje strane granice, dodala je u nadi da će migranti dobiti humanitarne vize koje im omogućuju rad u Meksiku dok čekaju odluke američkih sudova.

Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu je borba protiv ilegalne imigracije jedan od prioriteta. Obećao je izgradnju zida na granici s Meksikom.

U pogledu prevencije, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je telefonski s američkim predsjednikom Trumpom u utorak razgovarao o problemu migracija i zajedničkom planu rješenja.

Dvojica čelnika raspravljali su o mogućnosti stvaranja zajedničkog programa za razvoj i zapošljavanje u Središnjoj Americi i Meksiku. (Hina)