Washington će ograničiti prijenos nuklearne tehnologije Kini

Kina, nuklearna tehnologija
Foto: Pixabay
Sjedinjene Države će u ime nacionalne sigurnosti ograničiti prijenos civilne nuklearne tehnologije Kini kako bi “spriječile njezinu nezakonitu primjenu” u “vojne i u neovlaštene svrhe”, priopćilo je u četvrtak američko ministarstvo energetike.

“Ove mjere nacionalne sigurnosti plod su preispitivanja politike koju vlada provodi zabrinuta zbog nastojanja Kine da od američkih kompanija kupi nuklearnu sirovinu, opremu i naprednu tehnologiju”, dodaje se u priopćenju u času kad Washington vodi sveobuhvatnu ofenzivu protiv Pekinga u prilikama gospodarskog rata.

Po riječima američkog ministra energetike Ricka Perryja, kako se navodi u priopćenju, “SAD ne može zanemariti djelovanje” kineskih mjera “na nacionalnu sigurnost”.

Konkretno, novi propisi koji stupaju na snagu “odmah”, a odnose se isključivo na buduće licencije i na slučajeve koje regulatorne vlasti još istražuju, predviđaju “presumpciju odbijanja”. To se napose tiče suradnje s državnom super tvrtkom China General Nuclear Power Groupom koja je “sada optužena za planiranje urote radi krađe američke nuklearne tehnologije”, upozorava ministarstvo.

Čelnik američke administracije rekao je novinarima da je vlada svjesna “važnosti kineskog tržišta za izvoz američke robe i nuklearnih usluga”.

“Američka industrija bi kratkoročno mogla trpjeti štetu zbog ove odluke, ali organizirani napori Kine radi kopiranja i zlouporabe američkih nuklearnih proizvoda dugoročno će imati za posljedicu trajni gubitak svjetskog i tržišta rada u SAD-u, zato mislimo da će takva politika dugoročno koristiti američkim tvrtkama i radnicima tako što će im omogućiti da zadrže konkurentsku prednost pred kineskom vladom”, dodao je. (Hina)