Više od polovice EU-a u crvenoj zoni!

Getty Images

Sedamnaest od 27 zemalja Europske unije, uključujući i Veliku Britaniju, pod crvenom su zonom na novoj europskoj karti ograničenja kretanja koju je u četvrtak objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Na navedenoj karti, obećanoj u utorak u Luksemburgu kako bi se bolje uskladile preporuke, samo tri zemlje EU-a ili Europskog ekonomskog prostora – EEZ (Norveška, Finska i Grčka) su većim dijelom zelene, dok je pet zemalja (Italija, Kipar, Estonija Litva i Latvija) većinom obilježeno narandžastom bojom.

Pet zemalja (Njemačka, Austrija, Švedska, Danska i Island) nisu obilježene bojom zbog nedostatnih podataka o testiranjima, iz nepreciziranog razloga. ECDC to za sada nije komentirao, prenosi Hina.

Svrha karte

Svrha te karte je definiranje opasnih područja, ali ona nije obvezujuća. Ona kombinira dva kriterija za klasificiranje zemalja: stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i stopu pozitivnih testova, tj. je li veća ili manja od 4 posto.

Prema kompromisu postignutom u utorak u Luxembourgu kartu treba ažurirati svakog tjedna.

Da bi se regiju klasificiralo u zeleno, ona mora imati manje od 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednja dva tjedna i manje od 4 posto pozitivnih testiranih. Regija je u crvenom kada je broj novih slučajeva u dva tjedna viši od 50 i kada je stopa pozitivnih viša od 4 posto, ili kada kriterij novih slučajeva prelazi 150.

U narančastoj kategoriji su dva slučaja, regije s manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih je viša od 4 posto. Ili ima između 25 i 150 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih testiranih je niža od 4 posto.

Rekord u broju novozaraženih

Broj novih slučajeva zaraze COVID-19 raste u gotovo cijeloj Europi, a u četvrtak je više europskih zemalja prijavilo rekordne brojeve novozaraženih.

Dansko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je, ozmeđu ostalih, uvrstilo Bugarsku, Italiju i Poljsku na popis zemalja koje treba izbjegavati. Popisu je pridodano 11 pokrajina iz susjedne Švedske, zatim Liechtenstein, Litvanija, Poljska, San Marino i Vatikan.

Ranije je danska Vlada savjetovala stanovnicima da izbjegavaju putovanja u Veliku Britaniju, Francusku, Hrvatsku, Mađarsku, Nizozemsku, Španiju i Švicarsku.

Broj zaraženih pacijenata u Finskoj je više nego udvostručen od kraja rujna.

Danska i Finska imaju relativno nisku stopu zaraze, ali su obje suočene s porastom. Danska, država od 5,8 miliona stanovnika, ima 34.000 zaraženih i 677 umrlih, a Finska s oko 5,5 miliona gotovo 13.000 zaraženih i 350 umrlih. Finska je, stoga, preporučila zaposlenicima u javnom i privatnom sektoru da što više rade od kuće.

U protekla dva tjedna Belgija prosječno ima 494 slučaja zaraze na 100 tisuća stanovnika. Broj zaraženih brzo raste pa je prošlotjedni broj zaraženih, njih 5421, dvostruko veći od broja zaraženih tjedan ranije.

Brz porast oboljelih u Poljskoj i Češkoj

U Poljskoj je broj novozaraženih u četvrtak po prvi puta bio veći od 8 000, čime je drugi dan za redom zabilježen rekordan broj novozaraženih.

Predstojnik ureda premijera Michal Dworczyk kazao je za televiziju TVN 24 kako se može očekivati “značajan” rast broja zaraženih još “određeno vrijeme”.

Poljska je najavila nova ograničenja rada ugostiteljskih objekata, sportskih događaja i škola.

“Pozivam sve starije osobe da ne napuštaju domove… dobit ćemo ovu bitku, ali samo ako budemo jedinstveni i odgovorni”, rekao je poljski premije Mateusz Morawiecki.

Sportska natjecanja održavat će se bez publike, gimnastičke dvorane i bazeni bit će zatvoreni, kao i škole u crvenim zonama, dakle onima najteže pogođenima pandemijom.

U Češkoj je istovremeno, državi od 10,7 miliona stanovnika, potvrđeno novih 9.554 slučajeva zaraze, što je daleko najveći dnevni porast, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Češka je jedna od zemalja u kojoj se epidemija korona virusa najbrže širi.

Smanjena ograničenja za ulazak Austrijanaca u Hrvatsku

Austrija uvodi parcijalno upozorenje za putovanja svojim građanima te je od subote sedam hrvatskih županija u kojima je epidemiološka situacija povoljnija izuzeto s upozorenja na COVID.

“Epidemiološki razvoj u Hrvatskoj i Bugarskoj nam sada dopušta da i u tim zemljama poduzmemo regionalizaciju te tako umanjimo ograničenja putovanja za ljude u Austriji”, rekao je ministar vanjskih poslova i evropskih poslova Alexander Schallenberg.

Sedam županija koja čine iznimku su Brodsko-posavska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska.

IZVOR: AJ Jazzera
novilist.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!