Više od 7000 osoba u karavani migranata prema SAD-u, moguća je reakcija američke vojske

Migranti, granice
Foto: YouTube

U karavani srednjoameričkih migranata koja se kreće prema Sjedinjenim Državama ima više od 7000 osoba, rekao je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Aziz Haq, pozivajući se na brojke Međunarodne organizacije za migracije (OIM).

“U karavani su 7233 osobe, od kojih većina namjerava nastaviti put prema sjeveru”, rekao je glasnogovornik na dnevnoj konferenciji za novinare i naglasio potrebu da se s migrantima postupa s poštovanjem i dostojanstvom.

Farhan Aziz Haq je precizirao da su se IOM i Visoko povjereništvo za izbjeglice UN-a (UNHCR) mobilizirali kako bi pomogli tim ljudima.

“Tijekom vikenda glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres razgovarao je s nekoliko čelnika o stanju srednjoameričkih migranata i naglasio potrebu njihove suradnje s OIM-om i UNHCR-om”, nastavio je glasnogovornik, ali nije rekao o kojim se čelnicima radi.

U utorak Antonio Guterres treba doći u Washington na susret s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

“Tu situaciju treba voditi sukladno međunarodnom pravu i uz puno poštivanje zemalja da kontroliraju svoje granice”, dodao je Farhan Aziz Haq i istaknuo da države regije moraju surađivati u rješavanju krize.

Nakon druge noći provedene u Meksiku tisuće migranata, većinom honduraških, nastavljaju put prema granici sa Sjedinjenim Državama koja je udaljena 3000 kilometara.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da je upozorio vojsku i savezne pogranične vlasti da je migrantska karavana iz Srednje Amerike pitanje od nacionalnog interesa te istaknuo da će SAD početi obustavljati pomoć toj regiji.

Trump, u seriji postova na Twitteru, nije objavio druge detalje o akcijama svoje administracije.

“Nažalost, izgleda da meksička policija i vojska nisu mogli zaustaviti karavanu koja ide prema južnoj granici SAD-a”, napisao je Trump u tvitu te dodao: “Upozorio sam pograničnu patrolu i vojsku da je to pitanje od nacionalnog interesa”.

“Guatemala, Honduras i El Salvador nisu mogli zaustaviti ljude da ne odu iz njihovih zemalja i da ilegalno dođu u SAD. Sada počinjemo ukidati, ili temeljno smanjivati, veliku stranu pomoć koju im redovno dajemo”, napisao je Trump.

Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je u nedjelju na Twitteru da se “poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio” val ilegalnih migranata.

On inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku dodajući da “ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag”.

Trump i republikanci podgrijavaju temu karavane u završnici predizborne kampanje kako bi na pitanju migranata mobilizirali potporu birača za republikanske kandidate za Predstavnički dom i Senat.

Druga migrantska karavana u Gvatemali uputila se prema Meksiku

Skupina od preko tisuću ljudi iz Središnje Amerike u Gvatemali uputila se u utorak prema meksičkoj granici, dok je veća karavana migranata zastala u južnom Meksiku na svojem planiranom putu prema granici Sjedinjenih Država.

Trump je zaprijetio da će početi rezati milijune dolara pomoći Središnjoj Americi i nazvao je karavanu u Meksiku nacionalnim izvanrednim stanjem.

Karavana koju čine većinom migranti iz Hondurasa koji bježe pred siromaštvom u svojoj zemlji, trenutno je u gradu Huixtla u saveznoj državi Chiapas oko 50 km sjeverno od granice s Gvatemalom i oko 1800 km udaljena od Sjedinjenih Država.

Meksička je vlada rekla u utorak u priopćenju da je primila 1699 zahtjeva za statusom izbjeglice, uključujući i djecu. Vlada procjenjuje da u skupini ima oko 4500 ljudi.

U susjednoj Gvatemali druga skupina od najmanje 1000 migranata, većinom Hondurašana, zaputila se polagano pješice iz grada Chiquimula na istoku zemlje, rekao je Reutersov svjedok. 

“Znamo da se ovo neće završiti za nekoliko dana, bit će dugo nadiranje migracije”, rekao je Mauro Verzeletti, ravnatelj Casa del Migrante, migrantskog skloništa u Ciudad de Guatemala.

Očekuje se da će se i druge karavane zaputiti iz Središnje Amerike narednih dana ohrabrene izvješćima da je to sigurniji način za migrante da poduzmu opasan put prema Sjedinjenim Državama. (Hina)