Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se zbog krize u Venezueli

UN
Pixabay
Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se kako bi raspravljalo o krizi u Venezueli, nakon što su Sjedinjene Države zatražile održavanje izvanredne sjednice tog tijela UN-a u New Yorku

Američki državni tajnik Mike Pompeo i venezuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza također bi trebali prisustvovati sjednici.

Pompeo je u petak najavio kako će pozvati ostale zemlje da podupru Juana Guaidoa, koji se u srijedu proglasio privremenim venezuelskim predsjednikom nakon što su Venezuelci masovno izišli na ulice tražeći ostavku predsjednika Nicholasa Madura.

Maduro je prekinuo diplomatske veze s Washingtonom i zatražio da američko diplomatsko osoblje do nedjelje napusti Venezuelu.

Sjedinjene Države, Europska unija te više od polovice latinoameričkih zemalja i Albanija poduprli su venezuelsku oporbu. Druge zemlje, uključujući Rusiju, Iran, Tursku, Kubu, Boliviju i Nikaragvu, poduprle su Madura.

Maduro je u svibnju osvojio po drugi put predsjednički mandat, na izborima koji su po općoj ocjeni bili nedemokratski, te je 10. siječnja prisegnuo na predsjedničku dužnost unatoč međunarodnim pritiscima da odstupi.

Vojska je do sada stajala iza Madura, iako neki manji pokušaji pobune u vojsci pokazuju da je i ona unutar sebe podijeljena

Guaido, oporbeni čelnik i predsjednik parlamenta, opisao je situaciju u Venezueli kao “situaciju u kojoj je nužna hitna humanitarna pomoć” te je pozvao vojsku da omogući ulazak u zemlju humanitarnoj pomoći koju je zatražio od Ujedinjenih naroda.

Unatoč tome što posjeduje najveće rezerve nafte u svijetu, Venezuela ja već godinama u ekonomskoj i političkoj krizi.

Stopa inflacije u Venezueli najviša je na svijetu, a više od 3 milijuna ljudi napustilo je zemlju zbog nestašice hrane i političkih nemira. (Hina)