Usprkos padu, Kina tvrdi kako može imati održivi rast

Kina, gospodarski rast
Pixabay
Kinesko gospodarstvo nastavit će postizati održivi rast usprkos globalnim nesigurnostima, rekao je kineski potpredsjednik Wang Qishan, nekoliko dana nakon što je ta druga najveća svjetska ekonomija objavila podatke o najnižem rastu u gotovo tri desetljeća 

Kineski statistički ured u ponedjeljak je objavio podatke koji pokazuju da je gospodarstvo te države u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo 6,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od svjetske financijske krize 2009., dok je u cijeloj prošloj godini rast bio najmanji u posljednjih 28 godina.

“U 2019. će biti puno nesigurnosti, no kinesko gospodarstvo nastavit će postizati održivi rast”, rekao je u srijedu Wang delegatima na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu.

“Brzina igra ulogu. No što je zapravo važno su kvaliteta i efikasnost ekonomskog razvoja”, dodao je.

Poručio je kako Kina ne misli da njezino gospodarstvo dolazi do kraja ciklusa širenja te je pozvao sve države da zadrže multilateralizam i učine sve što je moguće kako se svjetske neravnoteže ne bi pogoršale.

Pad kineskog rasta u ovom kvartalu pripisuje se manjoj potražnji unutar države i trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama koje su uvele carine na kineske proizvode.

Analitičari Reutersa očekuju da će kineske vlasti zbog slabljenja aktivnosti i rasta nezaposlenosti uvesti nove fiskalne i monetarne poticajne mjere.

Neki od njih vjeruju da  rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava oštrije nego što pokazuju službeni podaci. (Hina)