Umro John McCain, američki senator i predsjednički kandidat

john mccain, SAD, senator, mccain
Flickr / Gage Skidmore
McCain je proveo više od 60 godina u službi SAD-a, prvo kao vojni pilot u Vijetnamskom ratu, a potom kao senator koji se dvaput kandidirao za predsjednika

Američki senator i bivši predsjednički kandidat John McCain preminuo je u subotu, 25. kolovoza u 82. godini života.

McCain se od srpnja 2017. liječio od malignog tumora na mozgu, za kojeg je u više navrata primao kemoterapiju i radioterapiju.

Iz ureda senatora objavljeno je da je preminuo u 16:28 sati te da su uz njega do kraja ostali njegova supruga Cindy i njihova obitelj.

Kako je navedeno u priopćenju, McCain je proveo više od 60 godina u vjernoj službi Sjedinjenim Američkim Državama. Kao vojni pilot sudjelovao je u Vijetnamskom ratu, gdje je bio srušen, zatočen te više od pet godina mučen u zarobljeništvu.

Nakon povratka u SAD, McCain je zbog ozljeda bio prisiljen završiti pilotsku karijeru te ulazi u politički život. Izabran je u zastupnički dom savezne države Arizone 1982. godine, a u američki Senat 1986.

Na američkim predsjedničkim izborima 2008. godine McCain je bio republikanski kandidat, uz guvernerku Aljaske Sarah Palin kao kandidatkinju za podpredsjednicu. Utrku je izgubio od Baracka Obame, osvojivši 45,6 posto glasova u odnosu na Obaminih 53 posto.

Prema navodima u američkim medijima, izvori bliski obitelji tvrde da predsjednik Trump neće biti pozvan na pogreb, a aktualnu administraciju će vjerojatno predstavljati potpredsjednik Mike Pence.

Bivši predsjednici Obama i George W. Bush govorit će o McCainu na posljednjem ispraćaju u Washingtonu. Obojica su već izrazili sućut obitelji te javno odali počast preminulom senatoru.

New York Times / BBC News