Ubijena malteška novinarka i španjolska zviždačica dobitnice nagrade protiv korupcije

Transparency International
Wikipedia
Ubijena malteška novinarka i španjolska zviždačica dobitnice su nagrade za borbu protiv korupcije za 2018. , objavila je organizacija Transparency International

Daphne Caruana Galizia iz Malte ubijena je u bombaškom napadu 16. listopada 2017. što je izazvalo međunarodnu osudu.

Ta 53-godišnja novinarka se isticala naporima u otkrivanju korupcijskih skandala u koje su bili upleteni utjecajni političari, naveo je žiri.

Suprug Caruane Galizie i jedan od njezine trojice sinova primili su nagradu u Kopenhagenu, gdje se istovremeno odvija konferencija o borbi protiv korupcije.

Nevladina organizacija Transparency International, čije je sjedište u Berlinu, navodi da je Nagrada za borbu protiv korupcije (Anti-Corruption Award) utemeljena da bi se nagradili pojedinci i skupine koji se bore protiv te pošasti.

Sudobitnica nagrade je Ana Garrido Ramos, bivša djelatnica gradske uprave šireg područja Madrida koja je predala dokaze o sumnjivim isplatama, što je pokrenulo lavinu u kojoj je pala i španjolska vlada Mariana Rajoya u lipnju 2018., istaknuli su organizatori

Garrido Ramos danas je aktivna u kampanji za usvajanje boljih zakona zaštite zviždača u Španjolskoj, s obzirom da je zbog svojih otkrića bila žrtvom uznemiravanja.

Dvoje dobitnika je izabrano između 169 nominiranih pojedinaca i institucija. (Hina)