U razornoj oluji na Filipinima stradalo 14 osoba, supertajfun na putu prema Kini

filipini, supertajfun, mangkhut
YouTube screenshot
Supertajfun Mangkhut pogodio je sjeverni dio Filipina u noći s petka na subotu i uzrokovao golemu štetu. Trenutno se kreće prema Hong Kongu, gdje bi to mogao biti najsnažniji tajfun u novijoj povijesti

Tajfun Mangkhut prešao je preko Luzona, glavnog otoka na Filipinima, i za sobom ostavio ruševine i ljudske žrtve. U snažnoj oluji koja je najjače pogodila sjeverni dio otočja smrtno je stradalo 14 osoba, objavio je savjetnik predsjednika Rodriga Dutertea.

Dva spasioca poginula su dok su pokušavali pomoći ljudima zatočenima u odronu zemlje, a neka izvješća, zasad nepotvrđena, navode da je u rijeci Marikina u Manili pronađeno i tijelo djevojčice.

Tajfunu se na putu našlo oko četiri milijuna ljudi. Tisuće stanovnika evuakirane su nakon upozorenja da će olujni valovi dostizati visinu od 6 metara, a vjetar udarati brzinom do 185 km/h.

Predstavnik vlasti objavio je da su gotovo sve zgrade u gradu Tuguegarao pretrpile određenu štetu, piše BBC News. Centar za evakuaciju u obalnom gradu Aparri navodno je uništen u oluji.

Supertajfun je udario u obalu u Baggau, gradu na sjeveroistoku Filipina, nešto prije 2 sata u noći s petka na subotu. Nakon što se brzina vjetra smanjila na kopnu, oluja je službeno prestala biti smatrana supertajfunom i sad ju prate vjetrovi čija brzina odgovara uraganu četvrte kategorije.

Mnogi su već usporedili ovu katastrofu s najsmrtonosnijom olujom ikad viđenom na Filipinima, supertajfunom Haiyan koji je 2013. godine usmrtio više od 7.000 ljudi. Međutim, pripremne mjere i procedura evakuacije su otad značajno unaprijeđene. Vlasti su objavile da su ovoga puta nadležne službe bile puno bolje pripremljene; upozorenja su izdana u desecima lokalnih provincija, putovanje morem i zrakom bilo je ograničeno, letovi su otkazani, a škole zatvorene. Vojska je također bila u pripravnosti.

Oluja se trenutno kreće prema južnoj Kini, gdje se udar očekuje kasno navečer u nedjelju ili u ponedjeljak ujutro. S obzirom na okolnosti, Mangkhut bi ponovno mogao dobiti status supertajfuna na putu do kineske obale, a ukoliko zadrži istu snagu ili čak ojača, bit će to najsnažniji tajfun koji je pogodio šire područje Hong Konga od 1940ih godina kad su uvedena meteorološka mjerenja.