U Jemenu 150 mrtvih u zadnja 24 sata

Jemen
Flickr
Krvave borbe nastavile su se u ponedjeljak u lučkom gradu Hodeidi, na zapadu Jemena, gdje je u zadnja 24 sata poginulo 150 ljudi dok UN i zapadne sile pojačavaju pritisak na zaraćene strane kako bi prekinule sukob.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti primirja, glasnogovornik protupobunjeničke koalicije, saudijski pukovnik Turki al-Maliki rekao je novinarima da se operacija nastavlja.

Provladine snage žele ofenzivom “pojačati pritisak” na pobunjene Hute koji kontroliraju Hodeidu i prijestolnicu Sanu ne bi li se vratili za pregovarački stol, rekao je.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je na “katastrofalne” posljedice eventualnog razaranja luke u Hodeidi kroz koju u zemlju kojoj prijeti glad dolazi više od tri četvrtine uvoza i međunarodna humanitarna pomoć.

Pobunjeni Huti koje pomaže Iran, pružili su žestok otpor napredovanju provladinih snaga koje vojno podupiru Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, priznao je vojni izvor u provladinim snagama.

Huti su putem mobilne aplikacije Telegrama objavili da su “namamili” i zarobili lojaliste na jugozapadu Hodeide.

Koalicija je pak gađala pobunjenike iz zraka, rekli su izvori u provladinim snagama.

Ofenziva lojalističkih snaga na Hodeidu počela je u lipnju, ali se zaoštrila nakon 1. studenog i u njoj je dosad poginulo najmanje 594 ljudi, među kojima 461 pobunjenik, 125 lojalista i 8 civila, doznaje se od vojnih izvora u provladinim snagama i od liječnika.

Na susretu sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom koji je i ministar obrane, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u nedjelju na “prekid neprijateljstva” i zatražio da “sve strane sjednu za stol i pregovaraju o mirnom rješenju sukoba”.

Jemen je poprište najgore humanitarne krize u svijetu, podsjeća redovito UN koji dodaje da je 14 milijuna civila koji ondje žive na rubu gladi.

U sukobu je od 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, uglavnom civila, a više od 56.000 je ranjeno, pokazuju podatci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). No humanitarni čelnici misle da je stvarni broj žrtava veći.

(Hina)