Turski ministar vanjskih poslova: Opasno je izolirati Iran

kritika, nafta, bliski istoh
Pixabay
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao je američku obnovu sankcija iranskoj naftnoj i brodarskoj industriji te rekao da je opasno izolirati Iran i nepošteno kazniti njegov narod, objavila je turska državna agencija Anadolija.

Cavusoglu je kritike i upozorenja prenio novinarima u Japanu dan nakon što je Washington ponovno nametnuo sankcije, napustivši sporazum iz 2015. između svjetskih sila i Irana o njihovu nuklearnom programu, iako se privremeno dopušta velikim kupcima, uključujući Tursku, da nastave kupovati sirovu naftu od Islamske Republike.

“Ne vjerujemo da se sankcijama može postići rezultat. Mislim da su svrhovit dijalog i pregovori korisniji od sankcija”, dodao je.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa ima za cilj pogoditi gospodarstvo ovisno o nafti i prisiliti Teheran da odustane od nuklearnih ambicija i programa balističkih projektila, ali i od potpore militantima u Siriji, Jemenu, Libanonu i drugim dijelovima na Bliskom istoku.

Washington je obećao konačno zaustaviti sve kupnje sirove nafte od Irana, no za sada je rekao da osam zemalja može i dalje uvoziti bez kazni – Kina, Italija, Južna Koreja, Japan, Italija, Grčka, Tajvan i Turska.

Izvoz sirove nafte čini trećinu prihoda iranske vlade.

Turska u ispunjavanju svojih energetskih potreba uvelike ovisi o uvozu, a susjedni Iran jedan je od glavnih izvora zbog neposredne blizine, kakvoće nafte te povoljnijih cijena, kažu trgovci.

Cavusoglu je također rekao da zemljama, uključujući Tursku i Japan, nije lako diverzificirati energetske izvore kako bi se ispunile sankcije.

“Te unilateralne sankcije ne utječu samo na susjedne, nego i na mnoge zemlje iz mnogih regija svijeta”, rekao je. (Hina)