Trumpov bivši odvjetnik Michael Cohen dobio tri godine zatvora

zatvor, lopov
Pixabay
Michael Cohen, bivši osobni odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je u srijedu na ukupno tri godine zatvora zbog svoje uloge u nezakonitim isplatama novca ženama kako bi pomogao Trumpu u predizbornoj kampanji 2016. te laganja u Kongresu o prijedlogu izgradnje Trumpovog tornja u Rusiji.

Američki savezni sudac William Pauley na Manhattanu osudio je Cohena na 36 mjeseci zatvora zbog nezakonitih isplata novca za šutnju, što je bilo kršenje zakona o financiranju kampanja, te dva mjeseca za davanje lažnog iskaza pred Kongresom. Dvije kazne služit će istodobno.

Cohen se mora predati vlastima 6. ožujka

Cohen (52) je u kolovozu priznao krivnju za točku optužnice koja se odnosi na financiranje kampanje te u studenome za davanje lažnog iskaza.

Savezni tužitelji New Yorka optužili su Cohena da je pred izbore u studenome 2016. platio porno glumici Stormy Daniels 130.000 dolara i da je dogovorio isplatu 150.000 dolara bivšem Playboyjevom modelu Karen McDougal kako bi šutjele o svojim navodnim prošlim vezama s Trumpom, koji je oženjen. Trump niječe da je s njima imao afere.

Tužitelji tvrde da je time prekršio zakon o financiranju kampanja 

Cohen je tužiteljima rekao da je to učinio po Trumpovom nalogu, čime je i njega upleo u moguće kršenje tih propisa.

Savezni zakon nalaže da svaka donacija kampanji koja ima neku vrijednost mora biti objavljena i da donacija privatne osobe ne smije premašiti 2700 dolara.

Cohen je bio optužen i da je lagao pred Kongresom u sklopu istrage posebnog istražitelja Roberta Muellera, koji istražuje navodnu umiješanost Rusije u izbore 2016. i mogući dosluh Trumpove kampanje s Moskvom. Cohen je prošli mjesec za to priznao krivnju.

Njegov odvjetnik Guy Petrillo rekao je na sudu u srijedu da je Cohen iznio dokaze protiv najmoćnije osobe u zemlji i da je surađivao znajući da bi predsjednik mogao prekinuti Muellerovu istragu.

Trump niječe dosluh s Rusijom i optužuje Muellera da vrši pritisak na njegove bivše suradnike da lažu protiv njega, njegove kampanje i poslovnih pothvata.

U svom priznanju krivnje glede Muellerove istrage Cohen je priznao da je lagao Kongresu o svom radu na planovima za izgradnju Trumpova tornja u Moskvi dajući lažni iskaz o tome kada su razgovori s Rusijom o tome završeni. Projekt nikada nije izgrađen.

Cohen je rekao u pisanom svjedočenju za dva kongresna odbora da su razgovori završili u siječnju 2016. prije prvih izbora za republikanskog predsjedničkog kandidata, mada su zapravo nastavljeni do lipnja 2016. nakon što je Trump dobio republikansku kandidaturu. (Hina)