Trump tijekom iznenadnog posjeta Iraku branio odluku o povlačenju iz Sirije

Trump, SAD
Flickr
Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je, tijekom svog nenajavljenog posjeta Iraku branio svoju odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, ustvrdivši kako će mnogi početi razmišljati na njegov način.

Trump je prošli tjedan naglo donio odluku o napuštanju Sirije, protivnu savjetima svojih pomoćnika i zapovjednika, među njima i ministra obrane Jamesa Mattisa koji je idući dan podnio ostavku.

Američki predsjednik je otkrio kako je svojim savjetnicima rekao “izađimo iz Sirije”, da su ga potom odgovarali od te ideje, nakon čega je odlučio ipak povući 2 tisuće vojnika.

“Mislim da će puno ljudi početi misliti kao i ja. Vrijeme je da počnemo koristiti glavu”, kazao je Trump novinarima u zračnoj bazi Al Asad koja se nalazi istočno od Bagdada. On je s prvom damom Melanijom tamo proveo tri sata s američkim vojnicima.

Trump je istaknuo kako SAD nema plan povući vojnike iz Iraka, dodavši kako se ta baza može koristiti za misije u Siriji

Poručio je kako neće žuriti nominirati zamjenu Mattisa, prvog ministra u nekoliko desetljeća koji je odlučio odstupiti zbog neslaganja s politikom predsjednika.

Trump je naglasio kako bi zamjenik ministra Patrick Shanahan, kojeg je u nedjelju imenovao za vršitelja dužnosti Mattisove funkcije od 1. siječnja, na tom položaju mogao biti “dugo vremena”.

Američkog čelnika zbog odluke o povlačenju iz Sirije, koju je donio vjerujući da su militanti Islamske države poraženi, kritiziraju njegovi republikanci, demokrati i međunarodni saveznici.

Kritičari tvrde kako bi ta odluka mogla potkopati američki utjecaj u regiji i diplomatske pokušaje za kraj sukoba u Siriji koji traju već osam godina.

U isto vrijeme novom ofenzivom u Siriji prijeti Turska. Američke snage u Siriji dosad su služile kao faktor stabilnosti koji je djelomično spriječavao Ankaru da napada kurdske snage u toj državi.

Trump je u nedjelju otkrio kako je telefonom razgovarao s turskim čelnikom Tayyipom Erdoganom o “polaganom i veoma koordiniranom” povlačenju američkih vojnika, nakon niza kritika sugerirajući kako bi mogao usporiti taj proces.

I potpunim povlačenjem američkih snaga iz Sirije u regiji će ostati velik broj vojnika SAD-a, uključujući njih oko 5,2 tisuće koji se nalaze u Iraku. Velik dio američke vojne kampanje u Siriji vršio se ratnim zrakoplovima koji su letjeli iz Katara i drugih lokacija na Bliskom istoku. (Hina)