Teheran protestira zbog poljske odluke o organizaciji summita o Iranu u Varšavi

kritika, nafta, bliski istoh
Pixabay
Iranske vlasti pozvale su na razgovor poljskoga otpravnika poslova Wojciecha Unolta da bi mu prigovorile zbog odluke službene Varšave da ugosti summit o Iranu koji organizira Washington te su ga nazvale “protuiranskim”, kazao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghassemi. 

Unolt je pozvan na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova Irana u znak protesta zbog “organizacije protuiranske konferencije o miru i sigurnosti” u Poljskoj, objasnio je Ghassemi.

Diplomatu je kazano da je konferencija “neprijateljski čin Sjedinjenih Država prema Iranu te da iranske vlasti od Poljske očekuju da ne prihvati ponudu o organizaciji konferencije”, kazao je Ghassemi.

U intervjuu emitiranom u petak na američkom Fox Newsu šef američke diplomacije Mike Pompeo najavio je da će se 13. i 14. veljače u Poljskoj održati sastanak ministara u kojemu će sudjelovati deseci zemalja.

Glavne teme konferencije trebale bi biti “stabilnost, mir, sloboda i sigurnost na Bliskom istoku”, kazao je Pompeo, dodavši da “to uključuje još jedan važan element – a to je da Iran ne potpadne pod destabilizirajući utjecaj”.

Poljski predstavnik u Iranu je istaknuo da konferencija ne predstavlja protuiransko okupljanje. Iranski ministar je kazao da će Teheran biti “prisiljen odgovoriti” ako se Poljska ne povuče.

Iran je i službeno reagirao preko ministara vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa.

“Poljska vlada se sramoti: Iran je spašavao Poljake za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a Poljaci sada djeluju protiv Irana”, napisao je na Twitteru Zarif, misleći pritom na to da su Iranci za vrijeme II. svjetskog rata primili u izbjeglištvo oko 100.000 Poljaka. (Hina)