Teheran kaže da su američke tvrdnje o iranskom kemijskom oružju neutemeljene

kritika, nafta, bliski istoh
Pixabay
Iran je u petak opovrgnuo navode da je prekršio međunarodnu konvenciju jer nije prijavio svo svoje kemijsko oružje Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW), nazvavši američke tvrdnje neutemeljenima, izvijestila je državna televizija.

Na sastanku OPCW-a u Den Haagu u četvrtak, veleposlanik pri toj organizaciji Kenneth Ward ponovio je američku zabrinutost da je Iran zadržao program kemijskog oružja koji nije prijavio.

“Opet je Amerika iznijela neutemeljene optužbe protiv Irana… koje snažno odbacujemo”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi kako prenosi iranska televizija.

Cilj Washingtona je, kaže Kasemi, preusmjeriti međunarodnu pozornost sa svoje kontinuirane potpore izraelskom kemijskom arsenalu.

Izrael nije potvrdio niti demantirao da posjeduje oružje za masovno uništenje. Potpisao je Konvenciju o kemijskom oružju 1993. ali je još nije ratificirao.

Napetosti između Washingtona i Teheran povećale su se od svibnja kada je predsjednik Donald Trump ponovno uveo sankcije Iranu nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. (Hina)