Teheran kaže da je entitet EU-a za trgovinu s Iranom prva etapa

Iran
Foto: Wikipedia
Teheran je u četvrtak prvom etapom nazvao novi entitet koji je osmislila EU za trgovinu s Iranom unatoč američkim sankcijama Islamskoj republici nakon što se Washington povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu

“Kanal financijske komunikacije” koji je EU trebao legalizirati u četvrtak je prva etapa u sklopu obveza Europljana prema Iranu, koji će, nadam se, biti u potpunosti proveden, a ne samo djelomično”, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi, prenosi službena novinska agencija Irna.

Američki predsjednik Donald Trump je u svibnju objavio svoju jednostranu odluku o povlačenju Sjedinjenih Država iz međunarodnih sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. i o uvođenju gospodarskih sankcija Iranu.

Pariz, London i Berlin, tri države EU sudionice tog sporazuma su obećale Teheranu da će pronaći način kako bi omogućile Iranu gospodarske dobiti

Jedna od obveza Europljana je da stvore ad hoc strukturu (“special purpose vehicle”) koja bi funkcionirala poput kompenzacijske komore i koja bi omogućila Iranu da tako nastavi prodavati naftu i da zauzvrat uvozi druge proizvode ili usluge potrebne njegovom gospodarstvu.

Ali zemlje EU gotovo da više i ne kupuju naftu od Irana.

Entitet, nazvan Instex (Instrument in Support of Trade Exchanges) će biti registriran u Francuskoj i imat će njemačku upravu, a bit će u potpunosti posvećen malim i srednjim tvrtkama, prema istim izvorima.

Araghchi je izjavio da je Instex u načelu osmišljen za robu koju su sankcionirali Amerikanci.  (Hina)