Talijanski proračun u suprotnosti s paktom o stabilnosti

Europska unija
Flickr
Ministri financija Europske unije zaključili su da je prijedlog talijanskog proračuna za iduću godinu u suprotnosti s paktom o stabilnosti i rastu i pozvali su vladu u Rimu da poduzme neophodne korake kako bi osigurala poštivanje odredbi pakta.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak rano ujutro ministri navode da podržavaju procjene Europske komisije o tom pitanju i “preporučuju Italiji da poduzme neophodne mjere kako bi poštivala pakt”.

“Također podupiremo dijalog koji je u tijeku između Komisije i talijanskih vlasti”, navodi se u priopćenju.

Europska komisija zaprijetila je kaznenim mjerama nakon što je Rim u proračunu za sljedeću godinu predložio deficit od 2,4 posto BDP-a što je u suprotnosti s proračunskim pravilima u eurozoni.

Europska komisija odbila je talijanski proračun 21. studenoga što je korak koji otvara put kažnjavanju Rima.

Pitanje je potom proslijeđeno državama članicama koje su podržale procjenu komisije, kazao je u ponedjeljak podpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Dogovor zemalja članica potreban je da bi Komisija poduzela daljnje korake u postupku kojim će Italija biti kažnjenja za izigravanje europskih propisa o nacionalnim proračunima.

Talijansko vodstvo uporno je branilo predloženi proračunski deficit no proteklih dana nekoliko predstavnika vlade naznačilo je da bi možda bili spremni izmijeniti svoje planove.

Istraživanja javnog mnjenja u Italiji pokazuju da je javnost sklona postizanju kompromisa s Bruxellesom.

Talijanski javni dug premašuje 130 posto BDP-a i drugi je najviši u eurozoni te dvostruko veći od onog što dozvoljavaju pravila EU-a koja su gornju granicu postavila na 60 posto. (Hina)