Sukob u Grčkoj na relaciji Crkva – država

Cipras, crkca, Grčka
Flickr
Premijer s ljevice i ateist, suočen sa svećenstvom podupiranim konzervativnom desnicom: novi političko-vjerski rat prijeti pravoslavnoj Grčkoj, oko odnosa Crkve i države.

Netrpeljivosti pune naslovne stranice medija. Službeno su počele kad je crkvena hijerarhija odbacila plan kojim se taj odnos trebao “racionalizirati”.

Planom se predviđa da se približno 10.000 popova prestane izjednačavati s državnim službenicima. Oni će i dalje primati plaće iz novog zasebnog javnog fonda s proračunom od 200 milijuna eura godišnje.

U zemlji velike pravoslavne većine gdje se Ustav proglašava u ime Svetog Trojstva, taj su plan zajednički predstavili premijer Aleksis Cipras i šef Crkve, mitropolit Amvrosije.

Prvi grčki čelnik koji je položio zakletvu časti a ne Crkvi i koji nije došao pred crkvenog velikodostojnika sa suprugom, Cipras se pohvalio “povijesnim sporazumom” poštujući duh svojih izbornih obećanja da će odvojiti Crkvu od države.

Najavljene financijske promjene popratit će ustavna revizija postavljajući “vjersku neutralnost” države a ne više pravoslavnu vjeru za “dominantnu religiju” u zemlji. Cipras želi da izmene ustava uključe i izbacivanje religijskih elemenata iz prisege zastupnika.

Te promjene odbila je Sveta sinoda u petak. (Hina)