Stravični požari haraju Grčkom, poginulo preko 70 osoba

požari, požari u grčkoj, grčka
Wikimedia Commons
Pretpostavlja se da su neki od požara koji su poharali Grčku u zadnja dva dana bili podmetnuti 

U okolici Atene u ponedjeljak je buknulo nekoliko šumskih požara. Nošeni vjetrom na trenutnim visokim temperaturama, požari su se munjevito proširili po širem području zapadno i istočno od glavnog grada.

U katastrofi su dosad poginule najmanje 74 osobe, a ozlijeđeno ih je 187, uključujući 23 djece. Broj žrtava nastavlja rasti, s obzirom da su mnogi nesretni pojedinci pri pokušaju evakucije ostali zatočeni u kućama i automobilima.

Plamen je dosad progutao nekoliko naseljenih mjesta koja su ujedno i popularne turističke destinacije, piše New York Times. Najgore je prošlo primorsko selo Mati, gdje je u dvorištu jedne vile pronađeno najmanje 26 žrtava; cijelo mjesto potpuno je stradalo u požaru.

Do utorka ujutro na širem zahvaćenom području buknulo je 47 novih požara; većina je u međuvremenu ugašena, a vatrogasci još pokušavaju obuzdati vatru na četiri lokacije.

Interventne službe ustrajno se bore s katastrofom na terenu. Oko 600 vatrogasaca i 250 vatrogasnih vozila odaslano je u Rafinu i Kinetu, dva područja u blizini Atene gdje je situacija najkritičnija.

Mnogi stanovnici okolice Atene, kao i turisti, očajnički se pokušavaju dokopati sigurnosti glavnog grada kojeg buktinja zasad zaobilazi. Prilazne ceste potpuno su blokirane brojnim vozilima koja interventnim službama priječe put u krizna područja.

Smatra se da su barem neki od požara koji su poharali zemlju u proteklih dan i pol bili podmetnuti, javlja BBC. Ne pomažu ni trenutni vremenski uvjeti: Grčka se već neko vrijeme bori sa sušom i dugim toplinskim valom s temperaturama koje dostižu 40 stupnjeva. Iako su ljetni požari normalna pojava u Grčkoj, ovo je najgora sezona šumskih požara u više od deset godina.

U spomen na žrtve, grčki premijer Aleksis Tsipras proglasio je tri dana nacionalne žalosti.