Španjolska će glasati protiv sporazuma o brexitu ako se ne razjasni pitanje Gibraltara

brexit, summit
Pixabay
Španjolski premijer Pedro Sanchez u utorak je izjavio da će glasati protiv nacrta sporazuma o brexitu ako u njega ne budu unesene promjene kako bi bilo jasno da budućnost Gibraltara, teritorija koji pripada Velikoj Britaniji a na koji Španjolska polaže pravo, ovisi o pregovorima između Madrida i Londona.  

Ne bude li revidiran članak 184 tog sporazuma na posebnom summitu o brexitu u nedjelju, “glasat ću protiv sporazuma”, rekao je Sanchez.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Borrell dan ranije je također kritizirao sporazum navodeći kako je potrebna “veća pravna jasnoća”.

Gibraltar leži na španjolskoj južnoj obali i britanski je prekomorski teritorij od 1713. Španjolska je opetovano polagala pravo na to područje.

“Gibraltar ne pripada Velikoj Britaniji, ona ga predstavlja, no on joj ne pripada”, kazao je španjolski premijer.

Preostalih 27 čelnika Europske unije trebali bi na summitu u nedjelju prihvatiti sporazum koji su postigli Bruxelles i London prošlog tjedna. Očekuje se da će rezultat summita biti politička deklaracija koja u osnovnim crtama utvrđuje buduće odnose između Britanije i EU.

Španjolska tvrdi da postojeći nacrt sporazuma jasno ne utvrđuje da će se budući pregovori o odnosima između Britanije i EU voditi odvojeno od pregovora o statusu Gibraltara.

Madrid želi da se u sporazumu izrijekom navede kako će se između Španjolske i Britanije voditi izravni pregovori o tome. (Hina)