Sjeverna Koreja planira potpunu denuklearizaciju

Kim Jong Un
Foto: Wikipedia

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un planira onesposobiti svo nuklearno oružje i postrojenja kako bi ostvario “potpunu” denuklearizaciju, rekao je predsjednik Južne Koreje Moon Jae-In koji je prošlog mjeseca održao svoj treći summit s Kimom.

Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump obećali su da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Singapuru u lipnju, ali bez jasnog dogovora kako će to učiniti. Pregovori su se otada neznatno pomaknuli, a Sjeverna Koreja je odbijala objaviti jasan rok za uklanjanje nuklearnog oružja i postrojenja.

Moon je naglasio Kimovu odlučnost u odbacivanju nuklearnih i raketnih programa, koje je Sjeverna Koreja provodila prkoseći Vijeću sigurnosti UN-a, ali i njegovo fokusiranje na gospodarstvo.

“Do potpune denuklearizacije Kim planira zaustaviti naknadna nuklearna i raketna testiranja i tada zatvoriti postrojenja koja proizvode nuklearne bombe i razvijaju rakete te onesposobiti svo postojeće nuklearno oružje”, rekao je Moon, prema transkriptu intervja danom BBC-u.

Po završetku trećeg summita u Pjongjangu, Moon je rekao da je Kim spreman pozvati međunarodne stručnjake da promatraju demontiranje ključnih projektila, kao i zatvoriti glavno nuklearno postrojenje Yongbyon ako Washington provede recipročne akcije.

To bi moglo uključiti i formalni završetak Korejskog rata (1950.-1953.), otvaranje američkog ureda u Sjevernoj Koreji, humanitarnu pomoć i razmjenu financijskih stručnjaka, dodao je Moon.

Izolirana Sjeverna Koreja i bogata, demokratska Južna Koreja tehnički su još uvijek u ratu jer je sukob završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Kada Sjeverna Koreja bude napredovala u procesu denuklearizacije, postupno ublažavanje ekonomskih sankcija Pjongjangu će se “ozbiljno razmotriti”, tvrdi Moon. (Hina)