Seattle ulaže 12 milijuna dolara u nove stambene zgrade za beskućnike

Seattle, SAD, stanogradnja
Pixabay
Modularna gradnja sve je popularnija zbog isplativosti i brzine: troškovi su 20 posto manji u odnosu na klasičnu izgradnju, a nova zgrada može biti spremna za useljenje za samo tri mjeseca

U posljednjih nekoliko godina broj beskućnika u Seattleu strelovito je porastao pa se grad odlučio obračunati s ovim gorućim društvenim problemom. Seattle i okrug King County osmislili su projekt vrijedan 12 milijuna dolara: izgradit će naselje sačinjeno od modularnih jedinica kako bi se beskućnicima osigurali novi domovi.

Modularna gradnja sve češće se primjenjuje kako bi se smanjili troškovi stanogradnje, piše Business Insider. U Los Angelesu će uskoro niknuti stambena zgrada vrijedna 3,6 milijuna dolara u kojoj će stanove dobiti 32 beskućnika. Nova zgrada bit će sagrađena od recikliranih kontejnera za prijevoz robe, koji se često koriste u modularnoj gradnji.

U San Franciscu planiraju pokrenuti gradsku tvornicu u kojoj će se graditi modularni domovi za beskućnike. Potraga za prikladnim zemljištem počela je još u siječnju ove godine, ali grad tek mora dovršiti poslovni plan. Dosadašnje pokušaje zaustavili su sindikati građevinskih radnika koji strahuju da će im modularna gradnja uništiti poslove.

U obližnjem gradu San Jose također su planirali izgraditi kućice za beskućnike, ali su naišli na nešto drugačiju zapreku. Naime, lokalno stanovništvo prosvjedovalo je protiv projekta u strahu da će novi smještaj za beskućnike smanjiti vrijednost njihovih nekretnina.

Seattle se također mora suočiti sa stanovitim preprekama. Kako bi mogli izgraditi tri stambene zgrade u koje će useliti oko 200 beskućnika, grad prvo mora osigurati potrebne zemljišne dozvole, a taj je proces mukotrpno spor.

Modularna gradnja sve je popularnija zbog isplativosti i brzine izgradnje. Troškovi su manji za 20 posto u odnosu na klasičnu izgradnju, a objekti se mogu dovršiti za upola manje vremena. Nova modularno građena kuća tako može biti spremna za useljenje za samo tri mjeseca, a vrijeme je ključan faktor u gradovima poput Seattlea i San Francisca, tehnoloških centara gdje cijene stanova nezaustavljivo rastu pa sve više ljudi završava na ulicama.