SAD poziva venezuelsku vojsku na mirnu tranziciju, Guaido preuzima kontrolu nad naftnim sektorom

Venezuela, Maduro
Pixabay
Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak venezulansku vojsku da prihvati miran i demokratski prijenos vlasti s predsjednika Nicolasa Madura na oporbenog čelnika Juana Guaida, koji je objavio da preuzima kontrolu nad naftnim sektorom i imovinom Venezuele u inozemstvu kako je se Maduro ne bi domogao ako ode s vlasti

“Pozivamo vojsku Venezuele i snage sigurnosti da prihvate mirnu, demokratsku i ustavnu tranziciju vlasti”, rekao je John Bolton, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost .

Na pitanje o mogućoj američkoj intervenciji, potvrdio je poput predsjednika Donalda Trumpa da su “sve opcije moguće”.

Bolton je također rekao da je SAD uveo sankcije venezuleskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA-u.

Oporbeni lider i samoproglašeni predsjednik Guaido, kojeg podržava Washington, objavio je na Twitteru da “odsad preuzimamo postupnu i uređenu kontrolu nad imovinom naše države u inozemstvu kako bi spriječili da je prisvoji lopov i njegova banda”.

Također je naredio kongresu da pokrene postupak imenovanja novih članova upravnih odbora PDVSA-a i Citgoa, tvrtke sa sjedištem u SAD-u u većinskom vlasništvu venezuelske vlade.

Njegovi savjetnici ga požuruju da preuzme kontrolu nad Citgoom, najvrijednijom imovinom Venezuele u inozemstvu, prije nego zbog neplaćanja obveznica polovica tvrtke padne u ruke kreditora,  rekli su Reutersu neimenovani izvori.

Nicolas Maduro je suočen s dosad neviđenim izazovima svojoj vlasti nakon što se Guaido prošlog tjedna proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da su izbori lažirani.

Guaido je dobio široku međunarodnu podršku, uključujući Sjedinjene Države. U nedjelju je najviši vojni diplomat Venezuele u Washingtonu, pukovnik Jose Luis Silva napustio Madurovu vladu. (Hina)