SAD odlučio srezati prihvat izbjeglica na 30 tisuća u 2019. godini

Mike Pompeo
Foto: Wikipedia
Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je da će SAD ograničiti broj izbjeglica kojima će se 2019. dopustiti ulazak u zemlju na 30 tisuća, što je značajan pad u odnosu na ograničenje od 45 tisuća iz 2018.

“Predložili smo useljenje za 30 tisuća izbjeglica unutar novog izbjegličkog ograničenja, kao i procesiranje više od 280 tisuća tražitelja azila”, rekao je Pompeo u State Departmentu.

“Ekspanzivne brojke nastavak su dugotrajne tradicije SAD-a kao jedne od najvelikodušnijih zemalja u svijetu kada je riječ o imigraciji temeljenoj na zaštiti i pomoći”, dodao je.

Prihvat izbjeglica ograničen prošle godine na 45 tisuća najniži je od 1980. kada je pokrenut moderni izbjeglički program. SAD je na tragu prihvaćanja samo 22 tisuće izbjeglica ove godine, što je oko polovice maksimalno dozvoljenih.

Zasad nije jasno jesu li State Department i Pentagon, koji su bili za zadržavanje broja od 45 tisuća, promijenili svoje stajalište jer nisu uspjeli uvjeriti Bijelu kuću.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u kampanji 2016. strože migrantske restrikcije, a njegova je administracija u proteklih godinu i pol dana smanjila prihvat izbjeglica kroz izvršne uredbe i politiku “zatvaranja vrata”. (Hina/Reuters)