SAD, Kanada i Meksiko potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Trgovinski sporazum
Foto: Wikipedija
SAD, Kanada i Meksiko potpisali su dorađeni sporazum o slobodnoj trgovini u petak na marginama summita G20 u Buenos Airesu, čime su zamijenili gotovo 25 godina star “Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini” (NAFTA).

Razgovori između država trajali su više od godinu dana te su često bili napeti, pogotovo između SAD-a i Kanade. Potpisivanje sporazuma ima za cilj ostaviti neke od najgorih svađa po strani.

Dokument su potpisali američki predsjednik Donald Trump, kanadski premijer Justin Trudeau i meksički predsjednik na odlasku Enrique Pena Nieto.

Potpisi su za sada simbolični, jer nacionalni parlamenti moraju potvrditi sporazum, moguće tek za nekoliko mjeseci.

Američki Kongres vjerojatno neće glasati o sporazumu do konstituiranja novog saziva s promijenjenim odnosom snaga, nakon “midterm” izbora održanih ovoga mjeseca.

Trumpova Republikanska stranka izgubila je većinu u Zastupničkom domu. Neki su demokrati iskazali zabrinutost zbog dijela sporazuma koji se tiče radnika, dok su republikanci u određenim slučajevima zabrinuti zbog restrikcija za poslovanje.

Trump je rekao da je sporazum, koji je nazvao USMCA, “obrazac sporazuma koji mijenja trgovinski krajolik zauvijek”, obećavši da će sporazum koristiti radnicima. Dodao je da očekuje ratifikaciju sporazuma.

“Ne očekujem puno problema”, rekao je.

Trudeau, čija vlada preferira naziv “nova NAFTA”, naglasio je da vjeruje kako će novi “modernizirani” sporazum pomoći srednjoj klasi i da će ukloniti neizvjesnosti oko trgovine.

Poručio je kako je sporazum potpisan, nakon što je nedavno General Motors najavio zatvaranje postrojenja u Kanadi i SAD-u. Kritizirao je Trumpa zbog neprekidnih američkih sankcija na uvoz kanadskog čelika.

Trump je često kritizirao NAFTA-u, tvrdeći da taj sporazum ugrožava američke poslove i industriju. Novi bi sporazum trebao pomoći rješavanju radničkih pitanja i problema koji proizlaze iz tehnološke inovacije, što su izazovi nastali još 90-ih.

Meksički predsjednik Nieto sporazum je potpisao na zadnji dan svog mandata, a Trump ga je hvalio rekavši da su označili “nevjerojatnu prekretnicu”.

Sporazum je “novo poglavlje u našoj zajedničkoj povijesti”, poručio je Nieto. (Hina)