SAD i Kina uvode nove carine na međusobni uvoz

SAD, Kina, trgovinski rat, carine
Pixabay
Roba koju SAD i Kina međusobno ocarinjuju od početka srpnja dostigla je vrijednost od 50 milijardi dolara sa svake strane
Trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih država i Kine ovih se dana dodatno zaoštrio. Gospodarske sile jedna su drugoj uvele nove kaznene uvozne carine od 25 posto na uvoz vrijedan 16 milijardi dolara.
Američke carinske vlasti su objavile da od četvrtka počinju s naplatom dodatne carine na uvoz iz Kine, i to na 279 proizvodnih kategorija koje uključuju i plastiku, kemikalije i željezničku opremu.
S kineske strane također je najavljeno uvođenje odgovarajuće carine, piše Poslovni dnevnik. Popis američkih proizvoda koji se carine pri uvozu u Kinu trenutno ima 333 stavke, među kojima i ugljen, gorivo, medicinsku opremu i proizvode od čelika.
Roba koju SAD i Kina međusobno ocarinjuju od početka srpnja dostigla je vrijednost od 50 milijardi dolara sa svake strane. Porast carina pojačava i rizik za globalni gospodarski rast; procjenjuje se da carinjenje uvoza smanjuje globalnu trgovinu za 0,5 posto za svakih 100 milijardi dolara uvezene robe.
Kina je nakon zadnje ture novih carina s američke strane objavila da je prisiljena uzvratiti te da će podnijeti pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. U SAD-u se, pak, razmatra prijedlog carinjenja još 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.