Rusija razvija projektil s dometom od 4500 kilometara

sankcije, Medvedev, Putin
Wikimedia Commons
Rusija razvija krstareći projektil sa dometom većim od 4500 kilometara, javljaju državni mediji u utorak, navodeći izvor iz ruskog ministarstva obrane.

Projektil, koji će vojsci postati dostupan do 2027., navodno je dio obitelji projektila “Kalibr”, a koji se mogu ispaljivati s brodova i podmornica te su sposobni za korištenje nuklearnog naoružanja.

Ruski Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sa SAD-om ne ograničava korištenje projektila ispaljenih s mora.

Planirani Kalibr-M projektil trebao bi imati sposobnost nošenja bojnih glava od oko 1 tone, navodi ruska državna agencija TASS.

Prošlog mjeseca Rusija je objavila kako je testirala projektil zemlja-zemlja koji je ispalila s mjesta južno od gorja Ural, a pogodio je metu 6.000 kilometara istočno u regiji Kamčatka na istoku Rusije.

Ta je udaljenost veća od zabranjene, prema INF-u projektili ne bi smjeli imati domet veći od 5.500 kilometara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je kako je hipersonični Avangard projektil “neprobojan za sadašnje i buduće sustave obrane od projektila potencijalnih neprijatelja”.

Sjedinjene Države stoga se povlače iz INF-a uz optužbe da ga Rusija krši razvojem projektila koji prelaze ograničenje dometa.

Rusija, koja negira sve optužbe, optužila je SAD za kršenje istog sporazuma postavljanjem obrambenih sustava projektila u istočnoj Europi. (Hina)