Red pjesme, red smijeha – ukrajinski komičar i rock glazbenik pobjedili na parlamentarnim izborima

Pexels

Svega tri mjeseca nakon predsjedničkih izbora na kojima je pobjedu uvjerljivo odnio ukrajinski stand up komičar Volodimir Zelenski, u Ukrajini su održani i parlamentarni izbori

Izbore je obilježila niska izlaznost, a izbornu pobjedu premoćno su odnijele stranka aktualnog predsjednika i simboličnog imena Sluga naroda te Glas, novosnovana stranka ukrajinskog pjevača Svjatoslava Vakarčuka.

Iako mnogi ovu pobjedu smatraju temeljem za novo približavanje Ukrajine Zapadu, konstelacija političkih snaga još nije jasna zbog kombiniranog izbornog sustava, odnosno pristizanja glasova većinskog dijela izbora gdje se očekuje bolji rezultat stranaka Europska solidarnost i Domovina predvođenih bivšim predsjednikom Petrom Poroshenkom i bivšom premijerkom Yuliom Timoshenko.

Nakon osvojenih predsjedničkih izbora, Zelenski uspješno konsolidirao i vlast u parlamentu

U travnju ove godine održani su predsjednički izbori na kojima je senzacionalno pobjedila TV zvijezda i stand up komičar Volodimir Zelenski, porazivši u drugom krugu dotadašnjeg predsjednika Petra Poroshenka. Iako Ukrajina, poput ostalih istočnoeuropskih zemalja u susjedstvu, ima instituciju predsjednika s velikim ovlastima, Zelenskog je prilikom preuzimanja vlasti dočekao oporbeni parlament, u kojem je upravo stranka poraženog Poroshenka imala većinu.

Kako bi onemogućio oporbeno djelovanje parlamenta, Zelenski je iskoristio mogućnost raspuštanja parlamenta i raspisivanja izbora. Potez se pokazao iznimno uspješnim i u listovnom dijelu izbora stranka je osvojila najveći broj glasova, a za potpuno iznenađenje pobrinuo se ukrajinski glazbenik Svjatoslav Vakarčuk čija je nedavno osnovana stranka Glas osvojila drugi najveći broj glasova.

Iako se glasovi još obračunavaju, izgledno je da stranka aktualnog predsjednika neće samostalno osvojiti većinu i izgledna je koalicija između dvije nove stranke.

Kazna starim elitama? Kakva će biti reakcija Rusa?

Čini se da su Ukrajinci odlučili kazniti stare političke elite i vlast prepustiti dosad nepoznatim i politički neaktivnim akterima. Sporo i neučinkovito rješavanje krize u zemlji koja traje još od Majdanskih prosvjeda i rasplamstavanja sukoba na istoku zemlje potaknule su birače da priliku za novo političko poglavlje pruže upravo Zelenskom.

Vjeru u novi početak svakako osnažuje snažna proeuropska orijentacija Zelenskog koji je osvojivši i parlament onemogućio utjecaj oporbe na novi smjer i politike. No stvari nisu ni izbliza riješene imajući na umu još uvijek jak utjecaj Rusije i mirovne pregovore u kojima je ona jedan od ključnih aktera.

Kako će Kremlj reagirati na ukrajinsko okretanje Europi koje je prije nekoliko godina i dovelo do krize vlasti i odvajanja istočnih dijelova od središnje vlasti u Kijevu, predstoji vidjeti.

K.G.