Raspleti brexita: Podrška, pobuna ili pad?

brexit, summit
Pixabay
Nakon što su europski čelnici prihvatili sporazum o razvodu s Britanijom, sva pažnja usmjerena je na britanski parlament koji će o tom dogovoru glasati 11. prosinca. 

Pošto je parlamentarna aritmetika čvrsto protiv premijerke Therese May, mnogi vjeruju da uopće nije pitanje hoće li sporazum proći nego s kolikom će razlikom propasti.

Europski dužnosnici kažu da se sporazumu neće ponovo pregovarati, ali dio analitičara nije uvjeren u to i smatraju da će oni učiniti sve što mogu da spriječe neuredan brexit.

Ovo su neki od mogućih scenarija u idućim tjednima i mjesecima:

Mirno more 

Britanski parlament podupire sporazum i političku deklaraciju o budućim odnosima Britanije i EU-a.

Europski parlament ratificira tekst i sve je na svome mjestu za miran izlazak Britanije iz Unije 29. ožujka iduće godine.

Osim preoptimističnog predsjednika Europske komisije, gotovo nitko drugi ne vjeruje u ovakav rasplet.

Burna plovidba

Britanski parlament odbija sporazum, ali tijesno. May se vraća u Bruxelles kako bi ishodila manje ustupke i vraća se u parlament na drugo glasanje.

Ovo bi moglo proći, smatraju analitičari, ako poraz Therese May u britanskom parlamentu ne bude prevelik.

Izgubi li May za 30 ili 40 glasova, vjerojatno više neće imati stvari pod svojom kontrolom.

Uz to, Bruxelles je jasno dao do znanja da se temeljne odredbe sporazuma ne mogu mijenjati, što znači kako bi eventualne promjene samo bile kozmetičke.

Pobuna

Ako parlament uvjerljivo odbaci sporazum, u pitanje dolazi i opstanak Therese May i njezine vlade. Britanija će biti na korak od prijevremenih izbora.

Takav rasplet mogao bi ojačati poziciju onih, a nije ih malo, koji zagovaraju novi referendum o brexitu.

Postoji mogućnost i da će London, kako bi izbjegao neuredan brexit, zatražiti produženje prijelaznog razdoblja aktiviranog člankom 50.

Time bi se dobilo na vremenu za rješavanje domaćih političkih problema, na primjer za nove izbore ili novi referendum i pronađe obostrano prihvatljiv put naprijed.

Nekoliko protivnika sporazuma o brexitu smatra da ima i drugih opcija, od niza mini-sporazuma kojima bi se regulirala ključna područja poput zračnog prometa do privremenog članstva u Europskom ekonomskom području (EEA) uz druge nečlanice EU, poput Norveške.

Međutim, za bilo koji od takvih sporazuma treba vremena. Neki euroskeptici stoga sugerirju odgodu brexita, a da se o svemu ovome može i nakon njega.

Potop

Najgori je scenarij neregulirani brexit 29. ožujka. Idućeg će dana za Britaniju prestati vrijediti sva europska pravila i zemlja će ispasti iz svih zajedničkih aranžmana, poput zajedničkih pravila o zračnom prometu ili trgovinskih sporazuma s trećim zemljama.

Poslovi će patiti zbog administrativnog kaosa, a ljudi zbog gužvi na britanskim granicama, uključujući i onu najosjetljiviju između Irske i Sjeverne Irske. Napori da ta granica ostane otvorena u srcu su napora pregovora o brexitu.

Izazvalo bi to nesigurnost za britanske državljane koji žive u EU i obrnuto.

Euroskeptici, međutim, kažu da je to dio “kampanje straha” kako bi se ljude uvjerilo da podrže sporazum. (Hina)