Predsjednik venezuelskog parlamenta Guaido se proglasio predsjednikom, Trump ga odmah priznao

Venezuela, Maduro
Pixabay
Juan Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se u srijedu vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje, a odmah ga je priznao američki predsjednik Donald Trump

“Prisežem da ću preuzeti ovlasti predsjednika kako bih osigurao da se stane na kraj prisvajanju vlasti”, rekao je Guaido.

Pristaše novog predsjednika zaposjeli su avenije u istočnom dijelu Caracasa, uzvikujući “Odlazi Maduro” i “Guaido predsjednik”, te mašući nacionalnim zastavama.

Američka administracija objavila je da priznaje oporbenog vođu kao vršitelja dužnosti predsjednika. Trump je kazao kako SAD priznaju Juana Guaida i nazvao je Madurovu vladu “nelegitimnom”.

“Nastavit ću koristiti punu američku gospodarsku i diplomatsku moć kako bi utjecao na ponovnu uspostavu demokracije u Venezueli”, rekao je Trump u priopćenju, potičući i druge zapadne vlade da priznaju Guaida.

Taj političar, nov na nacionalnoj sceni, izabran da vodi Kongres 5. siječnja, rekao je ranije da želi zamijeniti predsjednika Nicolasa Madura ako bude imao potporu vojske, a s ciljem da u konačnici sazove slobodne izbore.

Maduro je položio prisegu za novi mandat 10. siječnja, nakon uvelike bojkotiranih izbora prošle godine koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Otad pristaše venezuelske oporbe traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika.

Madurova vlada optužuje Guaida da priprema udar i prijeti mu zatvorom

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je vojsku i sigurnosne snage u Venezueli da podupru demokraciju i zaštite građane. Ponovio je da će SAD dati potporu Guaidu u njegovom nastojanju da oformi prijelaznu vladu i u pripremama za izbore.

Istaknuo je da Sjedinjene Države pozivaju Madura da odstupi u korist “legitimnog vođe koji odražava volju naroda Venezuele”.

Novog predsjednika Venezuuele priznala je i Organizacija američkih država.

“Čestitamo Juanu Guaidu, vršitelju dužnosti predsjednika Venezuele. Ima naše puno priznanje kako bi potaknuo obnovu demokracije u zemlji”, napisao je na Twitteru Luis Almagro, glavni tajnik te organizacije.

Dužnosnik kanadske vlade koji je želio ostati neimenovan rekao je da će i Kanada priznati Guaida za novog predsjednika. (Hina)