Porošenko i ekumenski patrijarh potpisali sporazum o suradnji

Ukrajina, Porošenko
Flickr
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ekumenski patrijarh Bartolomej potpisali su u subotu u Istanbulu sporazum o suradnji koji utire put priznavanju neovisne Ukrajinske pravoslavne crkve.

Sporazumom su određene faze službenog priznavanja neovisne Ukrajinske crkve.

“Danas je povijesni dan, potpisali smo sporazum o suradnji Ukrajine i ekumenske patrijaršije”, napisao je Porošenko na Twitteru.

On je ustvrdio da su svi uvjeti za stvaranje autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve ispunjeni.

Rusija je odmah reagirala priopćivši da danas potpisani sporazum ne znači da je u Ukrajini stvorena neovisna crkva.

“Sporazum između države Ukrajine i Carigradske patrijaršije ne znači i stvaranje Ukrajinske crkve”, rekao je glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legoida, a prenijela je novinska agencija TASS.

Carigradska patrijaršija priznala je prošli mjesec autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve i odlučila na hijerarhijsku dužnost vratiti patrijarha Filareta Denisenka nakon žalbe koju je predao protiv Moskve koja ga je isključila.

Nakon neovisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Ukrajinske vlasti su ustvrdile da žele izbjeći “vjerski rat” i poručile da će vlada poštovati izbor župa koje odluče ostati lojalne Moskovskoj patrijaršiji.

U Ukrajini je Crkva koja priznaje Moskovsku patrijaršiju najveća vjerska zajednica po broju župa, no sve veći broj Ukrajinaca priklanja se Kijevskoj patrijaršiji, koja se samoproglasila1991. po raspadu bivšeg Sovjetskog Saveza.

Često napeti odnosi između dviju Crkava dodatno su se zaoštrili rusko-ukrajinskom krizom što je izbila zbog ruske aneksije poluotoka Krima u ožujku 2014., i pobune proruskih separatista s istoka Ukrajine u sukobu koji je odnio više od 10.000 života.

Odluku carigradskog patrijarha o priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovska patrijaršija nazvala je “katastrofom” i “raskolom”. Pojedini svećenici lojalni Moskvi pozvali su svoju pastvu da bude spremna braniti svoje crkve i manastire. (Hina)