Pokrenut postupak kažnjavanja Mađarske – Jedinstvo Europske unije ponovno na testu

Viktor Orban
Foto: Flickr
Sa 448 glasova za, parlament Europske Unije donio je odluku o pokretanju postupka za kažnjavanjem Mađarske zbog povrede pravila EU o demokraciji, građanskim pravima i korupciji.

 Upozorenje obistinjeno – pokrenut postupak za kažnjavanje Mađarske

Nakon opetovanih kršenja pravila EU i upozorenja da će zbog toga biti kažnjena, Europski parlament potvrdio je većinom glasova pokretanje postupka protiv Mađarske zbog povrede pravila EU o demokraciji, građanskim pravima i korupciji. Po prvi put u povijesti pokrenut je postupak protiv zemlje članice, a kazna predviđena člankom 7. Ugovora o EU predviđa mogućnost oduzimanja prava glasa zemlji članici – u ovom slučaju Mađarskoj

(Ne)kažnjavanje Mađarske – pitanje ovlasti EU

S obzirom da na glasovanju o oduzimanju prava glasa članici sudjeluju sve zemlje članice i odluka mora biti jednoglasna, izvjesno je da Mađarska neće biti kažnjena. Iz navedenog posljedično proizlazi problem budućeg kažnjavanja neposlušnih članica i povreda pravila i prava EU. Nemogućnost kažnjavanja članica mogla bi dovesti do daljnjeg rasta napetosti i nepovjerenja unutar EU. Osim Mađarske, za kršenje vladavine prava proziva se i Poljska, gdje je kao i Mađarskoj vladajuća većina promjenila Ustav i ozbiljno narušila neovisnost pravosuđa. Koje će posljedice nemogućnost konsenzusa donijeti, predstoji tek vidjeti.