Papa Franjo podržao legalizaciju istospolnih bračnih zajednica

Vatikanski ugovori, Papa, Sveta Stolica
Flickr

Papa Franjo izjavio je, u jučer premijerno prikazanom dokumentarcu, kako bi homoseksualne osobe trebale biti u mogućnosti svoje partnerstvo legalizirati, piše Reuters. To je jedna od njegovih najizravnijih izjava podrške homoseksualnim osobama od njegovog izbora 2013. godine.

Papa Franjo u novom dokumentarnom filmu objavljenom u srijedu izjavio je da homoseksualci trebaju biti zaštićeni zakonima građanske zajednice.

“Homoseksualni ljudi imaju pravo biti obitelj. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko se zbog toga ne smije biti izbačen niti vrijeđan”, izjavio je papa u dokumentarnom filmu “Francesco” redatelja Evgenija Afineevskog.


“Ono što moramo napraviti jest zakon o građanskoj bračnoj zajednici. Na taj su način zakonski pokriveni. Zauzeo sam se za to ”, rekao je.

Papa u prošlosti podržavao pravnu zaštitu homoseksualnih parova

Iako se u prošlosti, kao nadbiskup Buenos Airesa, papa Franjo protivio zakonodavstvu kojim se odobravaju istospolni brakovi, on je podržavao određenu vrstu pravne zaštite homoseksualnih parova.

Papa je u dijelu filma govorio i o Andrei Ruberi, homoseksualcu koji je sa svojim partnerom usvojio troje djece.

Rubera u filmu kaže da je išao na jutarnju misu koju je papa služio u svojoj rezidenciji u Vatikanu te mu tom prilikom dao pismo objašnjavajući svoju situaciju. Rekao je papi da on i njegov partner žele djecu odgajati kao katolike u lokalnoj župi, ali nije znao kako će ih primiti.

Rubera je rekao da mu je papa telefonirao nekoliko dana kasnije, rekavši mu da ga je dirnulo pismo i pozivajući par da uvede svoju djecu u župu, ali da bude spreman na protivljenje.

U filmu se vidi kako Rubera daje pismo papi. Rubera je rekao da su on i njegov partner prihvatili papin savjet i da su sretni što su to učinili.

Evgenij Afinevski kao autor filma

Autor filma “Franjo” je Evgenij Afinevski koji je želio da njegov dokumentarac pošalje poruku nade, pa je za glavnog lika izabrao jedinog svjetskog čelnika koji po njemu muže ujediniti svijet, papu Franju. 

“Nit vodilja ovoga filma smo mi kao ljudska bića koja svakodnevno izazivaju katastrofe. A on (Papa) jedini je koji nas kroz te niti spaja”, rekao je Afinevski, američki državljanin ruskog porijekla. On je 2016. bio nominiran za Oskara za film “Zima vatre” o narodnom ustanku u Ukrajini. Nakon što ga je “Vapaj iz Sirije”, još jedan film o građanskom ratu, “doveo do najmračnije strane čovječanstva”, osjetio je da treba snimiti nešto što “podiže duh”.

Film se bavi gorućim problemima poput sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, rasizma, klimatskih promjena, seksualnog nasilja, migracija, krijumčarenja ljudi, političkih podjela i odnosa između kršćana, muslimana i židova.

IZVOR: novilist.hr
index.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!