Pakistan srušio dva indijska zrakoplova – svijet na rubu nuklearnog rata?

Dugogodišnje napetosti između Pakistana i Indije pogoršalo je rušenje dvaju vojnih zrakoplova koji su po sudu Pakistana povrijedili pakistanski zračni prostor. Indija vjeruje da je to odmazda za bombardiranje kampa paravojne organizacije Jaish-e-Mohammed koja je preuzela odgovornost za bombaški napad u kojem je 14. veljače smrtno stradalo 40 indijskih vojnika. Dok tenzije rastu, svijet dvije nuklearne sile poziva na pregovore i mir.

Porast napetosti na indijskom potkontinentu

Vojne napetosti između Indije i Pakistana nisu ništa novo. Povijest sukoba seže još od sredine 20. stoljeća i formiranja nezavisnosti dviju zemalja od britanske krune. Neriješeno pitanje granica, odnosno pripadnosti pokrajine Kašmir, gorivo je koje katalizira sukob između dvije zemlje.

Teritorijalne pretenzije bile su uzrok višekratnih vojnih sukoba između dviju zemalja od kojih je zadnji bio 1999. godine. Iako zemlje nisu službeno zaratile već gotovo 20 godina, terorističke akcije u trusnom području Kašmira odnijele su brojne žrtve, a posljednje su bile povod za napad indijskih zračnih snaga pri čemu su zarobljena 2 indijska pilota. Dvije nuklearne sile našle su se na rubu novog rata.

Strah od šireg nuklearnog sukoba

Indija i Pakistan nalaze se u društvu zemalja sa službeno potvrđenim posjedovanjem nuklearnog naoružanja. Posve je jasno da bi eskalacija sukoba mogla dovesti do korištenja nuklearnog naoružanja i potencijalnog uvlačenja svijeta u globalni nuklearni rat.

Napetosti su dosegnule vrhunac kada su pakistanske vlasti objavile snimku zarobljenog indijskog pilota uz odbijanje njegova izručenja. Dvije zemlje počele su izmjenjivati oštre poruke i vojne prijetnje, što je dovelo do zabrinutosti u međunarodnoj zajednici. No nasreću, tijekom današnjeg dana, pakistanske vlasti su izručile zarobljenog pilota i spriječen je sukob širih razmjera.

Promjena balansa snaga – Indija postaje i vojni lider

Nuklearno naoružanje duge je vremena bila poluga moći kojom je Pakistan nadomještao vojnu inferiornost u odnosu na veću i ekonomski potentniju Indiju. Također je SAD kao utjecajan faktor u regiji njegovao obavještajno vojno partnerstvo s Pakistanom. No gospodarski rast Indije i njeno sve jače profiliranje kao gospodarske i vojne sile, skrenuo je američku pažnju ka Indiji. Tu je u kontekst bitno uzeti činjenicu da Indija i SAD planiraju desetke milijardi dolara tešku suradnju, odnosno prodaju velikog dijela borbenih lovaca F21 i njihovu licenciranu proizvodnju u Indiji.

Čini se da je otvaranje indijskog tržišta vojnoj industriji SAD preusmjerilo fokus glavne svjetske vojne sile ka Indiji te će u budućnosti biti zanimljivo pratiti kako će to utjecati na sukobe između dvije nuklearne sile.

Više o povijesti i razlozima indijsko – pakistanskog sukoba možete pogledati sljedećem videu.