Osnivači Instagrama dali ostavku, interne tenzije u Facebooku?

mike krieger, instagram
Wikimedia Commons / Web Summit
Suosnivači Instagrama su vijest o odlasku priopćili na blogu i na društvenim mrežama, pri čemu je Systrom jednostavno izjavio da su “spremni za svoje sljedeće poglavlje”

Dvojac koji je stvorio jednu od najpopularnijih društvenih mreža današnjice, Kevin Systrom i Mike Krieger, napuštaju Instagram. Systrom, inače izvršni direktor matične kompanije, objavio je da odlaze kako bi “ponovno mogli istraživati svoju kreativnost i znatiželju”.

Instagram, kojeg je Facebook 2012. godine kupio za 1 milijardu dolara, trenutačno ima više od milijardu korisnika. Systrom i Krieger pokrenuli su popularnu društvenu mrežu 2010. godine i nastavili rukovoditi kompanijom i nakon što je prodana Facebooku.

Spekulira se da je dvojac već neko vrijeme u napetim odnosima s novim vlasnikom, a njihov odlazak samo je zadnji u nizu udaraca koje je Facebook doživio protekle godine.

Systrom i Krieger su navodno vijest o svom odlasku priopćili vodstvu Facebooka u ponedjeljak, tako da se njihov otkaz doživljava kao prilično neočekivana odluka. Međutim, nisu javno izrazili nikakvu netrpeljivost prema Facebooku niti objavili konkretne razloge za svoj potez. Vijest su jednostavno priopćili na blogu i na društvenim mrežama, pri čemu je Krieger izjavio da su spremni “za svoje sljedeće poglavlje”.

“Stvaranje novih stvari zahtijeva da zastanemo, ustanovimo što nas inspirira i povežemo to s onim što svijet treba; to je ono što planiramo i napraviti”, napisao je Systrom i dodao da obojicu “još uvijek uzbuđuje budućnost Instagrama i Facebooka”.

Zuckerberg: “Veselim se vidjeti što će sljedeće stvoriti”

Čelni čovjek Facebooka Mark Zuckerberg u izjavi za javnost kazao je da Instagram “odražava kreativne talente svojih osnivača”.

“Naučio sam mnogo radeći s njima u proteklih šest godina i zbilja sam uživao u tome. Veselim se vidjeti što će sljedeće stvoriti”, zaključio je Zuckerberg.

Tenzije između Systroma i Zuckerberga navodno sežu u 2014. kad je Facebook kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara. Suosnivač Instagrama se tada zabrinuo da su prerano prodali svoj proizvod, pretpostavljaju na BBC News.

Prema nekim glasinama, Systrom je pokušao održati neovisnost Instagrama, a to se odrazilo i na atmosferu na radnom mjestu; osoblje Facebooka i Instagrama navodno je počelo biti sve manje spremno na međusobnu suradnju.

Neimenovani izvor je za BBC izjavio da je Systromov utjecaj u kompaniji sve više slabio kako je vrijeme prolazilo, unatoč tome što je ostao glavno javno lice Instagrama. “Kevin možda više nije bio spreman na borbu i vjerojatno se nije slagao s nekim odlukama o proizvodu”, rekao je izvor i zaključio da je odlazak čelnika Instagrama “samo prirodan kraj jednog razdoblja”.