Osam alpinista poginulo u oluji na planini Gurja u Nepalu

himalaja, gurja, alpinizam
Wikimedia Commons / Tabish Raza
Najmanje osam alpinista poginulo je na Himalaji, u silovitoj snježnoj oluji koja je uništila njihov logor tijekom ekspedicije na planinu Gurja

Peteročlani tim iz Južne Koreje i četiri planinska vodiča iz Nepala oluja je zatekla u logoru na planini Gurja, objavila je policija u subotu. Glasnogovornik policije Sailesh Thapa potvrdio je da je cijeli ekspedicijski tim poginuo, osim jednog nepalskog vodiča koji još nije pronađen, piše BBC news.

Helikopter sa spasiocima preletio je nad opustošenim logorom, ali nije mogao sletjeti zbog loših vremenskih uvjeta. Spasioci su potvrdili da su vidjeli osam tijela; potraga za devetim alpinistom je u tijeku, ali se sumnja na najgore.

Lokalni mediji su objavili da je jedan od poginulih Kim Chang-ho iz Južne Koreje, poznat kao alpinist koji se najbrže uspeo na 14 najviših vrhova na svijetu bez pomoćnog kisika.

Organizatori ekspedicije pozvali su spasioce nakon što im se nitko iz grupe nije javio gotovo 24 sata. Alpinisti su u logoru čekali da se vrijeme popravi kako bi se uputili do vrha, a onda je udarila oluja. NDTV javlja da je snažan vjetar zbacio alpiniste s litice u provaliju; pilot helikoptera Siddartha Gurung rekao je da su njihova tijela razasuta po širokom području te da se neka nalaze i 500 metara od logora.

Logor se nalazi na 3.500 metara nadmorske visine, na pola puta do vrha 7.193m visoke planine i na jedan dan hoda od najbližeg sela.

Planina Gurja je smještena u nepalskoj regiji Annapurna, neposredno uz Dhaulagiri, sedmu najvišu planinu na svijetu na kojoj su lavine česta pojava.

Gurja nije popularna alpinistička destinacija – zadnji put se netko uspeo na njen vrh 1996. godine. Za usporedbu, na najvišu svjetsku planinu Everest uspelo se 8.000 alpinista, dok je Gurju u povijesti uspješno svladalo ukupno 30 ljudi.