Odgođen plan za najveći svjetski morski rezervat na Antarktici

Međunarodni napori da se na Antarktici uspostavi najveći morski rezervat, pet puta veći od Njemačke, naišli su na prepreku nakon što su ih blokirale Kina i Rusija

Za plan za zaštićeni prirodni rezervat koji bi se prostirao na prostoru više od 1,8 milijuna četvornih kilometara Weddellova mora zauzimale su se Europska unija i Njemačka a podržavale ga mnoge zemlje, uključujući Indiju.

Međutim plan je naišao na zapreke nakon dva tjedna pregovora na sastanku povjerenstva za očuvanje života na Antarktici (CCAMLR) u Hobartu u Australiji.

“U određenoj mjeri sam razočaran. Mogli smo postići neku vrstu razumijevanja, a to razumijevanje na žalost nije se pojavilo nakon što smo potrošili tako mnogo dana”, rekao je Maruthadu Sudhakar, indijski predstavnik na konferenciji, za televiziju Al Jazeera u petak i dodao: “Sada nema izgleda. Gotovo je.”.

“Nije propalo, odgođeno je za godinu dana. Nije bilo dogovora ove godine. Neke zemlje bile su suzdržane”, kazao je.

Sudionici smatraju Rusiju i Kinu krivima za blokiranje plana, a neku vrstu otpora pružila je i Norveška.

Dvadeset i četiri zemlje postigle su povijesni dogovor 2016. da označe 1,55 milijun četvornih kilometara antarktičkoga Rossova mora kao zaštićenog morskog područja na 35 godina.

Pregovarali su šest godina

Weddellovo more, najveće među više od deset mora u Južnom oceanu,  jedno je od posljednjih netaknutih ekosustava na svijetu.

Dom je to za više od 300.000 carskih pingvina, tuljana i rijetkih morskih ptica.