Novi referendum mogao bi biti rješenje

brexit
Pixabay
Novi referendum o brexitu mogao bi biti rješenje kojim bi se deblokirala situacija, ocijenila je u četvrtak britanska ministrica za rad, izražavajući suprotno stajalište od onoga premijerke Therese May.

“Ne želim izjašnjavanje ili referendum općenito, ali ako parlament u potpunosti ne uspije postići konsenzus to bi mogao biti argument (za referendum)”, rekla je Amber Rudd, koja je u lipnju 2016. glasala za ostanak u Europskoj uniji.

Premijerka May više je puta isključila mogućnost ponovnog izjašnjavanja, ocjenjujući da bi se time izdali Britanci i njihova odluka iz 2016..

Suočena s mogućnošću poraza u parlamentu, May je za siječanj odgodila glasanje koje se u parlamentu trebalo odigrati 11. prosinca.

Britanski ministri podijeljeni su oko sljedećih koraka koje bi trebala poduzeti vlada ako sporazum koji je postigla May s Europskom unijom oko brexita ne prođe u parlamentu.

Tako je čelnica donjeg doma Andrea Leadsom rekla je da je referendum neprihvatljiv i te da mu je alternativa dogovoren izlazak bez sporazuma. (Hina)