Nova kazna za Google – ovog puta 4.34 milijarde eura

Android, google
Foto: Flickr
Google opet na meti Europske komisije

Prema zaključku Europske komisije, Google je u proteklih nekoliko godina iskorištavao svoju dominantnu poziciju na tržištu te je zbog nepravilnog poslovanja kažnjen sa 4.34 milijarde eura. Matičnoj kompaniji Alphabet uvjetovano je da u 90 dana promijene način poslovanja ili će snositi dodatne kazne koje bi iznosile do 5% prosječne zarade na dnevnoj bazi unutar cijele kompanije. Naravno, iz kompanije su najavili žalbu iako si takvu kaznu mogu dosta lako priuštiti pošto je procijenjeno da raspolažu sa oko 103 milijardi dolara koje imaju samo u rezervi.

Google se teretio prema tri točke:

  • zahtjevanje od proizvođača uređaja koji radi na sustavu Android da prilikom proizvodnje i prodaje uređaji već imaju instaliranu Google search aplikaciju i web browser Google Chrome te bi samo pod tim uvjetom dozvolili sustavu Android pristup Google Play aplikaciji
  • poslovanje i dogovaranje sa velikim proizvođačima i teleoperaterima kako bi dali privilegiju ili pogurali samo one uređaje koje već imaju instaliranu Google search aplikaciju
  • otežavanje prodaje i funkcioniranje pametnih uređaja koji su koristili neke druge sustave odbijajući instalaciju aplikacija preuzete sa Google Play aplikacije (iz komisije su priznali da Google ipak ne spriječava instalaciju drugih aplikacija na pametnim uređajima)

Povjerenica Europske komisije Margrethe Vestager kaže kako će ova kazna promijeniti tržište.

Odgovor iz Google-a

Na sve to osvrnu se Google-ov izvršni direktor Sundar Pichai:

“Ako kupite uređaj koji radi na sustavu Android, odabrali ste jednu od dvije najpopularnije mobilne platforme na svijetu – onu koja je proširila izbor dostupnih telefona diljem svijeta. Danas je Europska komisija donijela odluku protiv Androida i njegovom poslovnom modelu. Odluka ignorira činjenicu da se Android uređaji natječu s iOS uređajima.”

Također smatra da ovom odlukom, Europska komisija, zanemaruje činjenicu kako se sustav Android nudi tisućama proizvođača telefona i mobilnih operatera koji proizvode i prodaju pametne telefone.

“Zaboravljaju i na milijune programera koji razvijaju aplikacije širom svijeta i koji su s Androidom izgradili svoje poslovanje, ali i na milijarde potrošača koji si sada mogu priuštiti i upotrebljavati vrhunske uređaje koji funkcioniraju na Androidu.”

Europska komisija imala je mogućnost kazniti Google sa 10% godišnje zarade, što bi prema izvještaju od prošle godine značilo da je kazna mogla iznositi oko 11.1 milijardu dolara.

Ovo je još jedna u nizu kazni Europske komisije i pri tome ne mislimo samo prema Google-u. Neke od prijašnjih kazni koje su pretrpile druge velike kompanije:

  • 3.8 milijardi eura kazne protiv nekoliko proizvođača kamiona zbog špekulacija cijena (2017. godina)
  • 2.24 milijardi eura kazne protiv Google-a zbog promocije i forsiranja vlastitih proizvoda na tražilicama (2017. godina)
  • 1.46 milijardi eura kazne protiv Microsoft-a zbog ugrađivanja svoje tražilice Explorer unutar Windowsa ne pružajući mogućnost izbora drugih tražilica
  • 1.35 milijarde eura kazne protiv nekoliko proizvođača stakla za automobile koje su se teretile za nelegalno djeljenje informacija
  • 1.06 milijardi eura kazne protiv Intel-a zbog špekulacija sa cijenama i popustima koje su davali proizvođačima kompjutera kako bi pretekli konkurenciju
  • 997 milijuna eura kazne protiv Qualcomm-a radi optužbe da su platili Apple-u kao bi koristili njihove čipove

I za kraj, ukoliko Google-ova žalba ne uspije, proizvođači unutar EU imat će slobodu proizvoditi Android uređaje bez predinstaliranih Google-ovih aplikacija, ali zadržati pravo pristupa aplikaciji Google Play.