Njemački istražitelji pretresli Deutsche Bank zbog pranja novca

mirovine, HZMO
Pixabay
Državno odvjetništvo u Frankfurtu i Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) proveli su u četvrtak pretres u prostorijama Deutsche Bank u Frankfurtu u sklopu istrage zbog pranja novca.

„Temelj za pretres su informacije vezane uz tzv. ‚Panama Papers’ “, priopćilo je državno odvjetništvo iz Frankfurta na Majni.

U pretresu tri zgrade u Frankfurtu i okolici sudjelovalo preko 170 službenika odvjetništva, porezne uprave, BKA i savezne policije. Istraga je uperena protiv dvojice djelatnika najveće njemačke banke te protiv „neodređenog broja“ osumnjičenih.

Uprava Deutsche Bank izrazila je iznenađenje današnjom akcijom državnih službi.

„Mi smo polazili od toga da smo istražnim vlastima predočili sve spise vezane uz ovaj slučaj“, rekao je glasnogovornik banke Joerg Eigendorf ali je dodao da će Deutsche Bank uraditi sve što je moguće kako bi se rasvijetlio slučaj pranja novca.

„Podrazumijeva se da ćemo istražiteljima omogućiti pristup svim spisima”, stoji u priopćenju.

Dionice Deutsche Bank su nakon vijesti o pretresu izgubile gotovo pet posto na vrijednosti.

Uvid u spise otkrivene u sklopu novinarskih istraga „Panama Papers“ i „Offshore Leaks“ potaknuo je sumnje da su djelatnici Deutsche Bank određenim klijentima pomagali pri otvaranju bankovnih računa u poreznim oazama.

Samo je preko jedne podružnice Deutsche Bank na Britanskim Djevičanskim Otocima savjetovano preko 900 klijenata koji su ovdje otvorili račun. (Hina)