Njemačka priprema zakon koji bi omogućio rad od kuće

rad, plavo svjetlo, hev svjetlost, pametni uređaji
Pixabay / fancycrave1
Njemačko ministarstvo rada priprema zakon koji bi zaposlenima olakšao rad od kuće, javlja tjednik Spiegel u svom online izdanju

„Digitalizacija tržišta rada mijenja odnose i mi moramo jamčiti da od tih promjena profitiraju zaposleni“, rekao je državni tajnik u ministarstvu rada Bjoern Boehning za Spiegel.

Prema studijama Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) trenutno samo 12 posto zaposlenih povremeno radi i od kuće u sklopu tzv. home office programa iako je potencijal mnogo veći.

„Home office je moguć kod četrdeset posto radnih mjesta u Njemačkoj“, stoji u studiji DIW-a iz koje također proizlazi da je najveća prepreka široj primjeni obavljanja posla kod kuće otpor nadređenih.

„Mi želimo zakonski utemeljiti pravo na rad kod kuće. Poslodavac bi tada trebao obrazložiti zabranu rada od kuće“, rekao je Boehning za Spiegel.

Takav zakon je već na snazi u Nizozemskoj

Prema studiji DIW-a, rad od kuće donosi prednosti i nedostatke za zaposlene. Tako je dokazano da zaposlenici koji rade od kuće, rade dulje, imaju problema s razdvajanjem poslovnog i privatnog vremena i napreduju rjeđe. Istodobno su osobe koje rade od kuće zadovoljnije svojim poslom i pokazuju već produktivnost od onih koji rade u poduzećima. (Hina)